Dövizdeki artışların yanı sıra ÖTV artırımının etkisiyle sıfır araçlarda yaşanan pahalanma üzerine 2. el araç piyasasında başlayan canlanmanın, 2017 boyunca artan ivmeyle sürmesi bekleniyor. Geçen yıl 6,7 milyon aracın satıldığı 2. el pazarda 2017 yılının tümünde yüzde 10-15 büyümeyle 7.4 - 7.8 milyon aralığında satış sayısı öngörülüyor.

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED), Başkent Otomotivcileri Derneği (BOD) ve Otonomi Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erkoç, iç ve dış nedenlerle çok zor bir yıl olarak tarihe geçen 2016'da, tüm bu gelişmelere rağmen 2. el araç piyasasının büyümeye devam ettiğini ve 2017'nin ise son derece canlı bir yıl olmasını beklediklerini söyledi.

Döviz kurlarındaki artışların yanı sıra özellikle yılın sonlarında yapılan ÖTV artırımlarının sıfır araçları pahalandırmasının tüketiciyi 2. ele yönelttiğini belirten Erkoç, bu eğilimin yıl boyu devam edeceğini, nisan ayından sonra genel ekonomide başlayacak canlanma ve büyüme ivmesinin ise sektöre de pozitif yansıyacağını kaydetti.

YILLIK PAZAR TAHMİNİ 7.5 - 7.8 MİLYON

Sektörde 2016 yılı gelişmelerini değerlendiren Erkoç, bu yıla ilişkin beklentilerini dile getirirken, "Geride bıraktığımız 2016'da, küresel krizinin yansımalarının yanı sıra ateş çemberi halindeki yakın çevremizdeki sıcak savaşın ve bize uzun yıllardır can ve mal kaybı yaşatıp huzur ve istikrarımızı tehdit eden terörün ekonomimiz üzerindeki olumsuz etkilerini en üst seviyede hissettik" dedi.

"Geçen yıl 2. elde toplam satışlar yüzde 5.8 artarak 6 milyon 728 bin 894 adede ulaştı. Bunun da 4 milyon 727 bin 73 adedini, önceki yıla göre satışları yüzde 7.5 artan otomobiller oluşturdu" diyerek sözlerine devam eden Erkoç, "Zaten dövizdeki artışa bağlı olarak pahalanan sıfır araçlarda 2016 sonunda gidilen ÖTV artırımı, 2. ele rağbeti artırdı ve sektörde ciddi bir hareketlenme başladı. Bu yıl Ocak ayında 2. elde otomobil satışları yüzde 12,8, toplamda ise yüzde 13.2 arttı. 2017 yılında ise 2. elde toplam satışların yüzde 10 - 15'lik artışla 7.4 - 7.8 milyon adet aralığında gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Satışları 8 milyonu da yakalayabilir, hatta geçebilir. Bize göre 2017, otomotivde 2. elin yılı olacak" şeklinde konuştu.

KDV SORUNUNA ÇÖZÜM BEKLENİYOR

2. el araç alım satımında KDV hesaplamasında yaşadıkları mağduriyeti de dile getiren Erkoç, araç alım satımında ticaret erbabından, bu ticaretten elde ettiği kazanç yerine, mevcut mevzuatın yorumlanmasına bağlı olarak toplam araç fiyatı üzerinden KDV tahsil edildiğini vurguladı.

Bu uygulamanın sektörü mağdur ettiğini söyleyen Erkoç, "Uygulama hem dürüst mükellefi cezalandırıyor, hem kayıt dışılığı artırarak devletin vergi kaybına yol açıyor. Aslında devlet bindiği dalı kesiyor. Dürüst çalışan ticaret erbabının mağduriyetinin giderilmesi ve kayıt dışılığın önlenmesi için KDV konusunda hükümetimizden acil düzenleme bekliyoruz" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Dünya

Editör: TE Bilisim