Irma Kasırgası, Atlantik Okyanusu'nda bugüne kadar kaydedilmiş en güçlü fırtınalar arasında yer alıyor.

Kasırganın hızı, saatte 300 kilometreye ulaştı. Irma, Karayipler'den ABD'nin Florida eyaletine doğru ilerlerken, bölge halkı da hem şiddetli rüzgar hem de yoğun yağışlardan kendini korumak için önlemler almaya çalışıyor.

Kategori 5 ne demek?

Kategori 5, Atlantik Okyanusu ile Pasifik Okyanusu'nun kuzeyinde oluşan kasırgaları rüzgar hızına göre ölçen Saffir-Simpson ölçeğinin en şiddetli grubuna verilen isim. Bu ölçek, mühendis Herbert Saffir ve ABD Ulusal Kasırga Merkezi'nin (NRC) eski başkanı meteoroloji uzmanı Robert Simpson tarafından 1971 yılında geliştirildi. Saatte 250 kilometrenin üzerinde hıza ulaşan rüzgarlar, Kategori 5 olarak değerlendiriliyor.
KATEGORI
Bu kategoride fırtınanın büyüklüğü, yarattığı dalga boyutu veya sel ihtimali değerlendirmeye alınmıyor. Genellikle kasırganın yarattığı bu etkiler fırtınanın kendisinden çok daha fazla can kaybının yaşanmasına neden oluyor. Bunun örnekleri arasında 1900'deki Galveston Kasırgası, 1928 tarihli Okeechobee Kasırgası ve 2005'te New Orleans'ı vuran Katrina Kasırgası yer alıyor.
 Karayipler'i yerle bir eden Irma Kasırgası
NRC, Kategori 5'teki fırtınaların karaya ulaştıklarında "felaket düzeyde hasara" yol açacağını ve bölgenin önemli bir kısmının "haftalarca ve hatta aylarca yaşanamaz" hale geleceğini tahmin ediyor.
KATRINATelif hakkıGETTY IMAGES
Image captionABD'nin New Orleans kentini vuran Katrina'nın yarattığı sel nedeniyle 1200 kişi hayatını kaybetti
Kullanılan ölçekte Kategori 6 bulunmuyor. En üst düzey kategorideki bir fırtınanın hızı artsa bile yaratacağı azami hasar Kategori 5 ile aynı kalıyor. Geçmişte de Kategori 5 kasırgaları görülmüş olsa da Irma tarihteki diğer fırtınalardan neden daha farklı?

2017: Irma Kasırgası - 300km/s

Irma, ölçülen mevcut hızında, 1935, 1988 ve 2005 yılında görülen diğer güçlü kasırgaların içinde en yüksek rüzgar hızına sahip ikinci kasırga olmaya hazırlanıyor. Karayipleri geçtikten sonra da şiddetlenmeye devam etme olasılığı bulunan bu fırtınanın boyutu, ABD'nin Ohio eyaletinin yüzölçümüne eşit. Irma, Florida'ya ulaştığında Kategori 4'e indirilebilir ancak geçiş yolu üzerinde yaratacağı hasarı şimdiden öngörmek zor.
Editör: TE Bilisim