KOAH, yani Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı, sigara ve diğer zararlı maddelere maruz kalmak sonucu akciğerlerde hasar oluşmasıyla ortaya çıkan bir solunum yolu hastalığıdır.

Dünya Sağlık Örgütü, her yıl Kasım ayında Dünya KOAH Günü’nü düzenleyerek, bu hastalığa dikkat çekmektedir. Bu yılki sloganı ise “Nefesinizin Kıymetini Bilin” olarak belirlenmiştir.

Gün boyu enerji veren besinler Gün boyu enerji veren besinler

KOAH’ın Belirtileri ve Risk Faktörleri

KOAH’ın en yaygın belirtileri nefes darlığı, zorlu solunum, balgamla birlikte öksürük ve yorgunluktur. Bu belirtiler 40-50 yaşından sonra ortaya çıkmaya başlar ve zamanla şiddetlenir.

Uzmanlar, 40-50 yaşından sonra başlayan nefes darlığında KOAH’tan şüphelenilmesi gerektiğini vurgulayarakdDünyada 400 milyona yakın KOAH hastası olduğunu ifade ediyorlar. 

KOAH’ın en önemli risk faktörü ise tütün kullanımıdır. Sigara içenler veya pasif içiciler KOAH geliştirme riski altındadır. Ayrıca mesleki toz, duman veya kimyasallara maruz kalmak, odun, tezek veya kömür yakmak, solunum yolu enfeksiyonları geçirmek, astım veya genetik bir bozukluk olan Alfa-1 antitripsin eksikliği de KOAH’a neden olabilir.

KOAH’ın Tedavisi ve Önlenmesi

KOAH’ın tedavisinde ilk adım, tütün kullanmayı bırakmak ve tütün dumanından uzak durmaktır. Bunun yanında doktorun önerdiği ilaç tedavisine düzenli olarak devam etmek, akciğer rehabilitasyonu yapmak, akciğer enfeksiyonlarından korunmak için aşı olmak, maske takmak ve dengeli beslenmek de tedaviye yardımcı olur.

KOAH, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Ancak tedavi edilmediği takdirde, yaşam kalitesini bozar ve ölümcül olabilir. Bu nedenle, KOAH’ın belirtilerini fark eden kişilerin vakit kaybetmeden doktora başvurmaları ve tedaviye uyum göstermeleri gerekir. 

Editör: Umut Bilir