Bilim insanları, daha önce uykuda olan yıldızdan gelen benzeri görülmemiş radyo sinyalleri karşısında şaşkına döndü.
XTE J1810-197 diye bilinen yıldız, aynı zamanda magnetar yani evrenin en güçlü mıknatısları olan bir nötron yıldızı türü. Bu yıldız bildiğimiz kadarıyla nispeten yakın olan 8 bin ışık yılı uzaklığıyla Dünya'ya en yakın magnetar.
Bilim insanları, XTE J1810-197 yıldızının beklentilere uymayan radyo atımları gönderiyor gibi göründüğünü söylüyor.
Çalışmaya liderlik eden Avustralya'nın ulusal bilim ajansı CSIRO'da doktora sonrası araştırmacı Marcus Lower, "Diğer magnetarlardan gördüğümüz radyo sinyallerinin aksine bu magnetar muazzam miktarda hızla değişen dairesel polarizasyon yayıyor. Daha önce hiç böyle bir şey görmemiştik" dedi.
Bir magnetardan gelen radyo sinyallerini tespit etmek zaten başlı başına şaşırtıcı bir durumken, XTE J1810-197 bunu başaran sayılı magnetardan biri olarak halihazırda ilgi çekiyordu. Ancak artık bilim insanları bu atımların tamamen beklenmedik bir tür olan spiral şeklinde ışık yaydığını keşfetti.
Magnetarlardan gelen ışık genellikle polarize oluyor. Ancak bu magnetardan gelen ışık dairesel olarak polarize oluyor yani uzayda hareket ederken bir spiral oluşturuyor gibi görünüyor.
XTE J1810-197, 2003'te radyo sinyalleri gönderdiği bilinen ilk magnetar. Ancak daha sonra 10 yıldan fazla bir süre sessiz kalan bu yıldız şimdi tekrar uyandı.
Bu atımlar, yıldızda fark ettiğimizden daha fazla şey olduğunu öne sürüyor. Bilim insanları, bunun yoğun manyetik alanlar ve çevrelerindeki ortamlar hakkındaki anlayışımızı değiştirebileceğini belirtti.
Sidney Üniversitesi'nden araştırmanın ortak yazarı Manisha Caleb, "Bu magnetardan yayılan sinyaller, yıldızın yüzeyindeki etkileşimlerin önceki teorik açıklamalardan daha karmaşık olduğuna işaret ediyor" dedi.
Bilim insanları bunun nedenini henüz bilmiyor.
Dr. Lower, "Sonuçlarımız, magnetarın manyetik kutbunun üzerinde polarize bir filtre gibi davranan aşırı ısınmış bir plazma olduğunu gösteriyor" dedi.
Plazmanın bunu tam olarak nasıl yaptığı henüz belirlenmedi.
Bulguları açıklayan çalışma,"Bir magnetarın polarize radyo yayımında doğrusaldan dairesel dönüşüm" (Linear to circular conversion in the polarized radio emission of a magnetar) Nature Astronomy'de yayımlandı.