TÜRKİYE

1097 kişi için çalışmalar sürüyor

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Türkiye'nin Gazze'den bugüne kadar 1359 Türk ve KKTC vatandaşıyla yakınını tahliye ettiğini, 1097 kişi için de çalışmaların sürdüğünü açıkladı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Türkiye'nin Gazze'den bugüne kadar 1359 Türk ve KKTC vatandaşıyla yakınını tahliye ettiğini, 1097 kişi için de çalışmaların sürdüğünü açıkladı.

Keçeli, TC Dışişleri Bakanlığında düzenlenen basın toplantısında gündemi değerlendirdi ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Gazze'den bugüne kadar 1359 Türk, KKTC vatandaşının ve yakınlarının tahliye edildiğini aktaran Sözcü Keçeli, savaş koşullarında insanlara ulaşmanın zorluğuna değindi ve bu konuda Türkiye’nin elinden geleni yaptığını söyledi.

Keçeli, "Şu anda tahliye işlemlerini takip ettiğimiz 1097 kişi var, hepsi vatandaşımız değil." diyerek, yerel makamlarla koordineli olarak tahliye işlemlerinin takip edildiğini kaydetti.

Gazze'deki olağanüstü koşullar nedeniyle oradaki Türk vatandaşlarının sayısı tam olarak bilinemiyor

Sözcü Keçeli, Gazze'deki Türk vatandaşlarının sayısına ilişkin bir soruya karşılık, Gazze'deki olağanüstü koşullar nedeniyle sayının tam olarak bilinemediğini söyledi. Tahliye edilmek isteyen Türk vatandaşları ve onların birinci derece yakınlarının, Filistin tarafıyla ilişkileri yürüten Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosluğu'na müracaat ettiğini aktaran Keçeli, sürecin yerel makamlarla koordine edildiğini anlattı.

Gazze'deki koşullar nedeniyle tahliye edilmek isteyen bazı vatandaşların vefat etmiş, bazılarının kendi imkanlarıyla oradan ayrılmış ya da ayrılmaktan vazgeçmiş olabileceğini kaydeden Keçeli, "Bizim orada (Gazze'de) bir diplomatik mevcudiyetimiz yok. Ne yazık ki oradaki iletişim altyapısı İsrail tarafından tamamen yok edildiğinden bu yana bu insanlara erişimimiz de çok azaldı." dedi.

Keçeli, Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği'ndeki yetkililerin düzenli olarak El-Ariş kentine gittiklerini ve onlarla düzenli görüşmeler yaptıklarını anlatarak, bazen tahliye edilmesi için izin alınan ve temasta olunan kişilerin sınır kapısına ulaşamadığını söylediklerini dile getirdi.

Bu kişilerin kimliklerini de ispat etmeleri gerektiğini, ancak kimlik veya pasaportlarının kaybolmuş ya da yıpranmış olabileceğini vurgulayan Keçeli, İsrail ve Mısır makamlarının bunu teyit etmesi gerektiğini ve Türkiye'nin de bu konuda elinden geleni yaptığını anlattı.

Keçeli, çok sayıda Türk vatandaşının aile yakınlarının Türkiye'ye geldiğini ve ilgili birimlerin bu kişilerle ilgilendiğini aktardı.