Bilim insanları 1831'de şiddetle patlayan ve yaydığı kül bulutlarıyla Dünya'nın iklimini soğutan gizemli volkanı nihayet belirledi.

Tarihi kayıtlara göre bu patlama, 19. yüzyılın en güçlü volkan patlamalarından biriydi. Patlamayla birlikte stratosfere dolan yoğun kükürt dioksit, Kuzey Yarımküre'deki yıllık ortalama sıcaklığı yaklaşık 1 derece düşürmüştü.

Olay, Dünya'nın son 10.000 yıldaki en soğuk dönemlerinden birini geçirdiği Küçük Buzul Çağı'nın son demlerinde yaşanmıştı.

Bu büyük patlamanın ne zaman gerçekleştiği biliniyordu, ancak yanardağın yeri bulunamıyordu.

Araştırmacılar yakın zamanda Grönland'daki buz çekirdeklerinden örnekler alarak, kükürt izotoplarını, kül tanelerini ve 1831-1834 arasında biriken küçük volkanik cam parçalarını inceleyerek bu bilmeceyi çözdü.

Burçin Özkuş Fotoğraf Yarışması’nın kazananları açıklandı Burçin Özkuş Fotoğraf Yarışması’nın kazananları açıklandı

Buz çekirdeklerindeki parçacıkların yörüngelerini hesaplayan araştırmacılar, patlamanın Pasifik Okyanusu'nun kuzeybatısındaki bir adada yer alan yanardağda meydana geldiği sonucuna ulaştı.

Hakemli bilimsel dergi Proceedings of the National Academy of Sciences'ta (PNAS) yayınlanan araştırma makalesine göre, gizemli yanardağ, Rusya ile Japonya arasında tartışmalı bir bölge olan Kuril Adaları'na bağlı Simuşir Adası'ndaki Zavaritskii volkanıydı.

Bilim insanlarının yeni bulgularından önce Zavaritskii'nin son patlamasının M.Ö. 800'de meydana geldiği düşünülüyordu.

İngiltere'deki St. Andrews Üniversitesi'nin Dünya ve Çevre Bilimleri Fakültesi'nden baş araştırma görevlisi Dr. William Hutchison, "Dünya'daki birçok volkanın patlama geçmişlerine dair çok az bilgiye sahibiz," dedi.

CNN'e konuşan Hutchison, "Zavaritskii, Japonya ve Rusya arasında son derece uzak bir adada yer alıyor. Orada kimse yaşamıyor ve tarihi kayıtlar, her birkaç yılda bir bu adalardan geçen gemilerin tuttuğu az sayıda günlükle sınırlı," ifadelerini kullandı.

Zavaritskii'nin 19. yüzyıldaki faaliyetleri hakkında çok az bilgi bulundu için bu yanardağın 1831 patlamanın öznesi olduğundan şüphelenilmemişti.