15 Temmuz gecesi darbe girişimi sırasında bombaların hedefi olan TBMM, 26. Dönem’in 2’nci yasama yılına başladı. Yeni yasama yılı, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın Meclis’in ikinci kez “Gazi” unvanı aldığı vurgusunu yaptığı konuşmayla başladı. Genel kurulda ilk iş olarak, hükümete Irak ve Suriye’ye asker gönderme yetkisini veren tezkerenin süresinin 13 ay uzatılması ele alındı. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın konuşmasında “Tek hedefi bu ülkenin huzuruna saldıran içteki ve dıştaki teröristlerdir” sözleriyle gerekçelendirdiği tezkere; AK Parti, CHP ve MHP’nin oylarıyla kabul edildi.

Jandarma Genel Komutanlığı’nın İçişleri Bakanlığı’na bağlanması dolayısıyla ilk kez bir Jandarma Genel Komutanı, Cumhurbaşkanlığı locasının yanındaki Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarına ayrılan locada oturmadı. Bunun yerine basın locasının hemen arkasındaki sivil bürokratların oturduğu yerde yerini aldı. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler, Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok ile birlikte oturdu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve diğer kuvvet komutanları ise askeri locada yerlerini aldı.

Meclis’in tatilde olduğu dönemde tartışılan Atatürk tablosunun kulisteki yerinden indirilmesi meselesi, ilk gün açılışa da damgasını vurdu. TBMM Başkanı İsmail Kahraman kuliste toplantı öncesi inceleme yaparken, CHP milletvekilleri tablonun indirilmesinden dolayı sitem etti. CHP’li Mahmut Tanal, tablonun Meclis Başkanlarına getirilen hediyelerin sergilendiği, kulise açılan küçük bir odaya yerleştirilmesine tepki gösterdi.

Aralarında ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass’ın da olduğu yabancı misyon şefleri, Erdoğan’ın konuşmasını simültane tercümeyle dinledi. Bass’ın sık sık not aldığı görüldü.

Editör: TE Bilisim