Yapay zekâ teknolojisinde çığır açarak yeryüzünün insana en fazla benzeyen robotu Sofia, "İnsanlığı yıkacak mısın?'' sorusuna, ''Evet, yıkacağım.'' yanıtını verdi.

Japon ve ABD'nin ortak kuruluşu Hanson Robotics ve Hiroshi Ishiguro Laboratuvarı, yapay zekâ teknolojisinde çığır açarak yeryüzünün insana en fazla benzeyen robotunu geliştirdi.

62'DEN FAZLA YÜZ HAREKETİ

Dr. David Hanson önderliğindeki mühendisler ve tasarımcıların geliştirdiği robot Sophia, 2015 yılının nisan ayında ilk kez etkinleştirildi.

Sophia'nın yüzü, Hanson'ın eşi ve İngiliz oyuncu Audrey Hepburn'den esinlenilerek oluşturuldu. 62'den fazla yüz hareketiyle duyguları taklit edebilen Sophia'nın cildi, patentlenmiş silikondan yapıldı. Gözlerinde bulunan ve bilgisayar algoritmalarıyla uyumlu çalışan kameralar sayesinde Sophia, karşısındaki yüzleri izleyebiliyor ve göz kontağı kurarak kişileri tanıyabiliyor.

KONUŞUP MUHABBET EDEBİLİYOR

Alphabet'in Chrome işletim sistemiyle uyumlu çalışan ses tanıma sistemiyle Sophia, konuşabiliyor ve muhabbet edebiliyor. Hanson, "Bu robotları, sağlık bakımı, terapi, eğitim ve hizmet uygulamalarında insanlara yardımcı ve arkadaş olması için tasarlıyoruz" diye konuştu. CNBC tarafından yayınlanan videoda ise Sophia'ın, Hanson'ın "İnsanlığı yıkacak mısın? Lütfen 'Hayır' de" sorusuna, "Evet, yıkacağım" yanıtını verdiği kaydedildi.

Editör: TE Bilisim