[responsivevoice voice="Turkish Female" buttontext="sesli dinle"] ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Robert Palladino, Ankara'nın Rusya'dan S-400 hava savunma sistemlerini teslim alması durumunda, Washington'un Türkiye'ye yönelik yaptırımları devreye sokabileceğini söyledi. Washington'da düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Palladino, Türkiye ve Rusya arasında imzalanan S-400 alımı ile ilgili anlaşma için şunları söyledi: "S-400 (füzelerini) alması halinde F-35 programına katılımını gözden geçireceğimiz ve gelecekte muhtemel diğer silah satışlarını da riske atacağı konusunda Türkiye'yi açıkça uyardık. Ayrıca S-400'lerin alınması, ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) kapsamında bu alımda rol oynayan kamu kuruluşlarına, şirketlere ya da bireylere yönelik yaptırımları da gündeme getirecektir." Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Şubat ayında yaptığı açıklamalarda S-400'lerin kurulumla beraber Ekim ayında hazır olacak hale geleceğini söylemişti.  

Türkiye'ye CAATSA yaptırımı daha önce de gündeme gelmişti

ABD'de, özellikle de Kongre'de bir süredir Türkiye'ye CAATSA kapsamında yaptırım uygulanması çağrısını dile getiren Kongre üyeleri bulunuyor.
Eylül 2017'de, geçen yıl hayatını kaybeden dönemin Cumhuriyetçi Senatörü ve eski başkan adayı John McCain ile Demokrat Senatör Ben Cardin, Trump'a yazdıkları mektupta, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füzesi almak için yaptığı anlaşma nedeniyle bu yasa kapsamında yaptırımlar uygulanmasının da önünü açtığını söylemişti. ABD'nin Avrupa ve Avrasya İlişkilerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Wess Mitchell de Temsilciler Meclisi'nin Dış İlişkiler Komisyonu'nda geçen yıl bir oturumda, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 satın almasının "CAATSA'nın 231'inci maddesi kapsamında yaptırımların uygulanmasına ve Türkiye'nin F-35 programına katılımı üzerinde olumsuz etki yaratma potansiyeli" taşıdığını ifade etmişti.

Ankara'da Patriot ve S-400 görüşmeleri

Öte yandan Ankara'da geçtiğimiz günlerde Patriot ve S-400 konusundaki trafiğin arttığı belirtildi. Pazar günü Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ile Patriot füzeleri için müzakerelerin başladığını söyledi. Çavuşoğlu, S-400 alımından ise vazgeçmeyeceklerini yineledi. ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ile ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matthew Palmer Türkiye'ye geldi. İkilinin Ankara'daki temaslarında bu iki konu ele alındı. Müzakerelerde hangi noktaya gelindiği ise bilinmiyor.
Füze
Rusya ile Türkiye, Aralık 2017'de S-400 füze savunma sistemi satışı için anlaşma imzalamıştı. S-400 füzelerinin bu yılın sonuna kadar teslim edilmesi bekleniyor. Ancak başta ABD olmak üzere bazı NATO ülkeleri Türkiye'ye tepkili. İlk F-35 savaş uçaklarının ise 21 Haziran'da bir törenle Türkiye'ye teslim edilmesi bekleniyor. Aralık ayında ise ABD Savunma Bakanlığı'na (Pentagon) bağlı Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı, Türkiye'ye 3,5 milyar dolar değerindeki Patriot hava ve füze savunma sisteminin satışını onaylamıştı. [/responsivevoice]
Editör: TE Bilisim