Duygularını
Duygularını Merkezi Cezaevi kapısından girerken unutmak zorunda kalan
30 yıllık gardiyan Halide Tüge KIBRIS GERÇEK’e konuştu:
“BAZEN ANNE BAZEN BİR ABLA OLUYORSUN”
Onlar toplumun belki de en görünmez yüzü. Orada olduklarını biliyor, işlerinin çok zor olduğunu kabul ediyoruz. Ama gerçekte ne yaşadıkları hakkında neredeyse hiç fikrimiz yok. 1 çocuk annesi Halide Tüge, 30 yıllık meslek hayatını KIBRIS GERÇEK’e anlattı. Çok sabır isteyen bir görev yerinde çalıştıklarını anlatan Gardiyan Halide Tüge, “Bazen çok üzülürsün onlarla, bazen birlikte çok sevindiğimiz anlar var” diyerek herkesin duyguları olduğunu ancak duygularını çok fazla ön plana çıkarmadan çalıştıklarını ifade etti.
“BU ÇAĞ ÖZGÜR BİR ÇAĞ. PSİKOLOJİK OLARAK BİZDE YIPRANIYORUZ”
Demir parmaklıklar ardında 30 yıldır birçok acıya, sevince, gözyaşına tanıklık eden Tüge, Merkezi Cezaevinde kadınlar koğuşunda bulunan 36 mahkûm ve tutuklunun iyi şartlarda hayatlarını idame ettirmeleri için çabaladıklarını söyledi. Mahkûm ve tutukluların kişisel bakımlarından, doktor, psikolog ihtiyaçlarına kadar her türlü ihtiyaçlarından sorumlu olduklarını dile getiren Tüge, el işi ve terzilik ile uğraşanlara da imkân sağlandığını kaydetti. Özgür bir çağda yaşadığımızı da kaydeden Halide Tüge, “Bu zaman öyle bir çağ sadece bir kadının bir kadını beklemesi değil, birini beklemek psikolojik olarak yıpratıcı. Hem onlar hem de bizim için” dedi.
TÜGE: “ELİMİZDE DOĞAN BİR BEBEĞİMİZ VAR. DAHA GÖKYÜZÜNÜ ÖZGÜRCE GÖREMEDİ”
Merkezi Cezaevinde bir iki ay sonra 1 yaşına girecek olan bir bebek olduğuna değinen Halide Tüge, bebeğin ellerinde doğduğunu tüm personelin de çok sevdiğini ifade ederek, “Onun da diğer bebekler gibi özgür büyümesini isteriz, daha gökyüzünü bile özgürce göremedi. Burada her şeye şahit olmak da üzücü. Bazen eşler arası yaşanan problemlere şahit olmak onların üzüldüğünü görmek, senin de üzülmen demek” şeklinde konuştu.
“İŞE GELİRKEN GÜZEL GEÇMESİ İÇİN DUA EDERSİN”
Merkezi Cezaevinde çalışmanın normal bir daire sistemi gibi olmadığına da dikkati çeken Gardiyan Halide Tüge, cezaevinin çok meşakkatli, çok zor ve çok sabır isteyen bir iş yeri olduğuna vurgu yaptı. Değişik birçok suç grubundan insanlar olduğunu ve her zaman iletişim kurmanın da kolay olmadığını dile getiren Tüge,” Kimisi kendini ifade edebilirken, bazıları streslerini bağırarak veya fiziki olarak ifade eder. O zamanda çok sabırlı olmak gerekir. Evden çıkarken geçireceğim 12-13 saat bazen de zaman aralığı uzayan iş yerinde güzel bir gün geçirmek için çok dua ederim. Sabah kapıdan girerken akşam çıkana kadar iyi bir şekilde çıkmak için. Hem psikolojik hem sabır isteyen dünya meslekleri arasında ilk sıralarda yer alan bir iş yapıyoruz. Her türlü olay, davranışla karşı karşıyayız.”