KIBRIS

Ahmet Özant: "Reçete soruşturması acilen tamamlanmalı"

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) Başkanı Dr. Dt. Ahmet Özant, “Kara Eylül” olarak nitelendirdiği reçete soruşturmasının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen henüz kimsenin mahkemeye sevk edilmediğini ifade etti. Özant, soruşturmanın acilen tamamlanmasını ve adaletin hızla sağlanmasını talep etti.

SORUŞTURMA ÜZERİNDEN BİR YIL GEÇTİ

Eylül 2023'te başlatılan “sahte reçete” soruşturmasının bir yıl dönümünde yazılı bir açıklama yapan Dr. Özant, soruşturmanın ilk günlerinde geniş bir medya ilgisi gördüğünü ve “Tarihin en büyük vurgunu” gibi başlıklarla manşetlere taşındığını hatırlattı. Ancak, bu süreçten bir yıl geçmesine rağmen, ne bir eczacı ne bir hekim ne de bir bürokratın mahkemeye sevk edilmediğine dikkat çekti.

KURUMA OLAN GÜVEN SARSILIYOR

Ozant, hekimler ve eczacılar üzerinde basın önünde itibar suikastı yapıldığına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iki müdürünün yolsuzluk ve sahte diploma nedeniyle tutuklandığını, müsteşarın istifa ettiğini ve Sosyal Sigortalar Dairesi (SSD) Müdürü'nün terfi ettiğini belirtti. Bu gelişmelerin, kamuoyunda kuruma olan güveni sarstığını ifade etti. Ayrıca, eczacılar ve hekimler arasında yapılan sözleşmelere göre gereken denetimlerin zamanında yapılmadığını, soruşturmaların Polis Genel Müdürlüğü'ne devredilmiş olmasının endişe verici olduğunu vurguladı.

"BASIN VE İTİBAR KAYIPLARI VAR"

Ozant, dönemin SSD Müdürü ve Bakanı'nın eczacı ve hekimlere karşı itibarsızlaştırma kampanyaları yürüttüğünü, basının ise tutuklanan hekim ve eczacıların fotoğraflarını yayımlayarak masumiyet karinesini ve insan haklarını ihlal ettiğini belirtti. Soruşturma dosyalarının bir yıldır tamamlanamayarak savcılığa gönderilmemiş olmasının, kamuoyunda itibarları zedelenen eczacı ve hekimlerin mağduriyetlerinin giderilmesini engellediğini ifade etti.

"SİGORTALI İLACA ERİŞİMİ VE E-REÇETE SİSTEMİ HAYATA GEÇİRİLMELİ"

Dr. Özant, sigortalıların ilaca erişiminde ve e-reçete ile ilaç takip sisteminin devreye alınması gerektiğini, ancak bu uygulamaların hâlâ hayata geçirilmediğini vurguladı. Bir yıl boyunca ilaca erişemeyen sigortalıların ve emekçilerin maddi ve manevi zararlarının kim tarafından karşılanacağı belirsizliğini koruyor.

Ozant, Polis Genel Müdürlüğü’nün Kasım 2023’te yaptığı şikayetler doğrultusunda Bakanlık bürokratları ve diğer sorumlular hakkında dosyaların hızla ilerletilmesi ve savcılığa sevk edilmesi gerektiğini belirtti. Hekim ve eczacılarla ilgili soruşturmaların ivedilikle tamamlanması ve yargı sürecinin hızlı bir şekilde sonuçlandırılmasının hayati önem taşıdığını vurguladı.

“UNUTMADIK VE UNUTMAYACAĞIZ”

Ozant, yargı sürecinin her aşamasında meslektaşlarının yanında olmaya devam edeceklerini belirtti. Hekimler, eczacılar ve mağdur sigortalıların, sorumlulardan hesap sormaya devam edeceklerini ve yaşananları unutmadıklarını, asla unutmayacaklarını ifade etti.