Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, BRT ekranlarında yayınlanan ‘17. Saat’ adlı
programa canlı telefon bağlantısı ile katıldı.
Bakan Arıklı, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Ercan Havalimanı ve enerji konularını bugün bir araya gelerek, ele aldıklarını belirterek, “Bugünkü gündem Ercan Havalimanı ve enerji konusuydu. İkisinde de çok stratejik konular konuşuldu. Gerekli kararlar üretildi. Ancak benim bunları açıklama yetkim yok” dedi.
Arıklı, geçtiğimiz hafta Bakanlar Kurulu’na kısa süreliğine başkanlık eden Cumhurbaşkanı Tatar’a enerji konusunda bilgi verildiğini bugün ise Cumhurbaşkanlığındaki toplantıda yine bilgi istişaresinde bulunulduğunu ifade etti.
“Bütün bu konularda Sayın Cumhurbaşkanı’nın bilgi sahibi olması gerekiyor” diyen Arıklı, Tatar’ın gerekli desteği verdiğini belirtti, şöyle devam etti:
“İşin mali boyutuyla ilgili kendisinin fikirlerinden yararlanıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı’na bugün hem Ercan Havalimanı hem de enerji konusunda bilgi aktardık.”
Özellikle
AKSA ile görüşmeler konusunda gelinen aşamayla ilgili Başbakan Ünal Üstel’in Bakanlar Kurulu’na gerekli bilgiler verdiğini aktaran Arıklı, “Aynı zamanda Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu da gerekli bilgileri verdi. Herhangi bir aksilik gözükmüyor. Türkiye’den kablo ile elektrik bu ülkeye şu ya da bu şekilde gelecek. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın” diye konuştu.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Arıklı, Şubat ayının ortasına doğru söz konusu adımların atılmış ve gerekli anlaşmaların yapılıp, bitmiş olacağını ifade etti.
Arıklı, açıklamasına şöyle devam etti:
“Özellikle konuştuğumuz firma adını vermekte bir sakınca yok. Meclis kürsüsünden defalarca söyledim.
AKSA bizim şartlarımızı büyük ölçüde kabul etti. Dolayısıyla
AKSA ile nasıl bir sözleşme imzalanacağı ve bu sözleşmenin detayları şu anda görüşülüyor. Daha önce de sayın Başbakan’ın başkanlığında Bakanlar Kurulu’ndaki arkadaşların katılımı ile ev ödevimizi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Halkın ve ülkenin çıkarlarını sonuna kadar korumaya kararlıyız. Yani bir taraftan kablo ile elektrik gelsin, arz güvenliğini sağlayalım. Yaşadığımız enerji krizini biran evvel çözelim ama bunları yaparken de halkın menfaatlerini ön plana çıkartalım. Bununla ilgili uzun çalışmalar yapıldı ve yapılmaya da devam ediliyor. Hiç kimseye bu konularda taviz verme gibi lüksümüz ve şansımız yok.
Şimdi birileri AKSA ile anlaşma yapmak için kasıtlı olarak elektrik kesiliyor diye yaygara yapıyorlar. Ben bunları gerçekten vicdanları ile baş başa bırakıyorum. Neticede elektrik kesintilerinden hepimiz mustaribiz. Kimse elektrik kesintilerinden memnun değil. Ama birileri sırf muhalefet olsun diye sırf hükümete birtakım laflar söylensin diye yaygaraları yapmaya devam ediyorlar. Onlar konuşsunlar biz işimize bakıyoruz, bakmaya da devam edeceğiz.”
Arıklı, AKSA ile bir noktaya varmaları halinde Merkezi İhale Komisyonu Yasası’nda bir değişikliğe gitmeleri gerektiğini söyledi, şöyle konuştu:
“
AKSA’yla bir noktaya varmamız halinde mutlaka Merkezi İhale Komisyonu yasasında bir değişiklik yapmak gerektiği ortaya çıkıyor. Çünkü AKSA ile 2008 yılında yapmış olduğu bir anlaşma var. O anlaşma 2024 yılına kadar devam ediyor. Normalde hukukçuların tartıştığı bir konu. O anlaşmanın içerisindeki bir maddeye istinaden sürdürülecek. Şayet anlaşırsak ve o sözleşme yenilenecek. Bazı hukukçulara göre gerek yok. Çünkü o sözleşmenin devamı mahiyetindedir. Bazı hukukçulara göre de hayır bu yeni bir anlaşmadır. Yeni bir sözleşme yapmak gerekiyor. Oysa 2016 yılında Merkezi İhale Komisyonu kanunu ile ülkedeki bütün devletin ihaleleri, kurumlar da MİK kanuna dahil. Böyle bir hukuki tartışmaya sebebiyet vermemek için MİK kanununda bir değişiklik yapmak gereği ortaya çıkabilir diye düşünüyorum. Bugün bunu da Cumhurbaşkanlığındaki toplantıda değerlendirdik. Sayın Başbakan hukukçu arkadaşlarla konuyu değerlendirecek.”