Altın, önceki işlem gününde Goldman Sachs raporunun etkisiyle yüzde 2'ye yakın bir yükseliş yaşamıştı. Ancak yükseliş hareketi yerini daha sakin bir görünüme bıraktı.
MAKROEKONOMİK VE SİYASİ ETKİLER ALTININ SEYRİNİ BELİRLİYOR
Pepperstone Araştırma Stratejisti Quasar Elizundia, bir notunda, “Altın, gevşeyen ABD doları ve azalan kâr satışları sayesinde geçen hafta yaşadığı sert düşüşün ardından haftaya toparlanarak başladı. Ancak siyasi ve makroekonomik koşullar doları desteklemeye devam ettiği için altının yakın vadeli görünümü hafifçe aşağı yönlü olmayı sürdürüyor” değerlendirmesinde bulundu.
BAŞKANLIK SEÇİMLERİNİN ETKİSİYLE TARİHİ DALGALANMALAR
ABD Başkanlık seçimlerinin ardından altın fiyatlarında yaşanan hareketlilik dikkat çekiyor. Altın, yüzde 7’lik düşüşle en az 13 ABD başkanlık seçimi sonrasındaki en kötü iki günlük performansını sergiledi. Buna karşın, Goldman Sachs, merkez bankalarının alımları ve ABD’nin faiz indirimleri sayesinde altının önümüzdeki yıl rekor seviyelere yükseleceği beklentisini koruyor.
Deutsche Bank ise, Cumhuriyetçi bir adayın kazanmasının ardından altının önceki seçim dönemlerindeki en kötü performanslarından birini sergilediğine dikkat çekti. Buna karşın, 2020’de Joe Biden’ın zaferi sonrası altın, iki günde yüzde 2,9’luk bir artış yaşamıştı.
GOLDMAN SACHS’IN ALTIN İÇİN REKOR BEKLENTİSİ
Goldman Sachs, altının 2025’te en çok işlem görecek emtialar arasında yer alacağını ve fiyatların Donald Trump’ın başkanlığı döneminde daha fazla prim yapabileceğini öngörüyor. Banka, altının uzun vadeli güçlü bir yatırım aracı olmayı sürdüreceğini belirtiyor.