Ülkemizin tanınmış hukukçularından Av. Seyhan Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı seçimin ertelenmesiyle ilgili olarak haber sitemize değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı seçimin ertelenmesinin “Yasada yapılacak bir tadilatla mümkün olabileceğini” belirten Av. Seyhan Yıldırım şunları söyledi;

“KKTC ve Dünya olağanüstü bir sağlık sorunu ile karşı karşıyadır. Dünyanın görmüş olduğu en bulaşıcı hastalıklardan birisi olan Coronavirüs ile mücadele etmekteyiz. Bu şartlar altında vatandaşı Cumhurbaşkanlığı seçimine götürmek vatandaşa haksızlık olacağı gibi, vatandaşı tam da bu virüsün bulaşması için en elverişli koşullar olan elden ele dolaşacak evraklara tabi tutup, seçimdeki oy odasına sokmak son derce tehlikelidir. KKTC Anayasasının 99. Maddesi Cumhurbaşkanı 5 yıllık bir süre için seçilir demektedir ancak seçim seklini, tarihini ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin ne şekilde olacağını KKTC Anayasasının 68. Maddesi Yasa ile düzenlenmek koşulu ile Cumhuriyet Meclisi’ne vermiştir. KKTC Anayasasındaki hakların bir çoğu ise Anayasanın öngördüğü şartlarda yasa ile sınırlandırılabilen haklar olup, özlerine dokunulmadan belli koşullar altında KKTC Anayasasının 11. Maddesinin sağladığı imkan doğrultusunda ve şartlarda sınırlandırılabilir. Genel inanışın aksine pek çok insanın sandığı gibi Anayasal haklar mutlak değildirler. KKTC Anayasasındaki haklar özel durum ve şartlarda özüne dokunulmadan Yasa ile sınırlandırılabilir. Örneğin ifade özgürlüğü bir Anayasal haktır ama hakarete vardığı durumlarda Haksız Fiiller Yasası ile Meclis bu hakkı sınırlandırmış ve hakareti bu haktan ayıklamıştır. Anayasanın 11. Maddesi ise salgın hastalık ve savaş gibi istisnai durumlarda bazı hakların yasa ile demokratik teamüllere saygılı kalınarak özünü ortadan kaldırmayacak şekilde sınırlandırılmasına olanak tanır . Anayasadaki Madde 11’in işletilmesi için bu maddede bahsedilen istisnai durumların oluşması şarttır ve salgın hastalık ise bu istisnai hallerden bir tanesidir Seçme ve Seçilme Temel Hakkı Anayasanın 11. Maddesi altında Ulusal Güvenlik ve Genel Sağlık söz konusu olduğunda özüne dokunulmadan yani bu hakkın özüne dokunulmadan örneğin vatandaştan geri alınmadan uygun şartlara uygun bir şekilde Cumhuriyet meclisince düzenlenebilir , tabi ki seçimin hangi şart ve sürede yapılacağı da. KKTC Cumhuriyet Meclisi, KKTC Anayasasının tanıdığı Seçme ve Seçilme Hakkını yapmış olduğu ve değişen şartlara göre ara ara tekrardan düzenlediği Seçim ve Halk Oylaması Yasası üzerinden düzenlemektedir. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tarihinde bir değişiklik yapmak genel olan sağlık sorununu ve ülkenin bulaşıcı bir hastalıkla karşı karşıya olduğunu düşünürsek KKTC Anayasasının 11. Maddesi altında Cumhuriyet Meclisine verilen istisnai durumlarda yasa ile Anayasanın 99. Maddesi dahil bazı maddelerdeki hakların düzenlenmesi hakkına yani daha uygun bir hukuki terimle Anayasanın 11 maddesinin özünü oluşturan “Noblesse Obliqe” Anayasa hukukundaki meali ile ‘Yasa tam olarak işaret etmiyor ise de onurlu olarak yapılması gereken zaruri yasal hareket’ hakkına istinaden Seçim Ve Halk Oylaması Yasası altında veya bu yasa tahtında KKTC meclisinde çoğunluğun alacağı bir kararla bu yasada yapılacak bir tadilatla mümkündür.”  
Editör: TE Bilisim