
Avrupa Parlamentosu'nun Dilekçeler Komitesi, son oturumunda, Kıbrıslı Türkler ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları arasında yapılan karma evliliklerden doğan çocukların vatandaşlık hakları üzerine görüştü.
Kimliksizler Derneği tarafından 675 imzalı dilekçe ile yapılan başvurunun özü, bu çocuklara Kıbrıs vatandaşlığı hakkının güvence altına alınması etrafında dönüyor, bu da onlara Avrupa vatandaşlığı ile ilişkilendirilen tüm hakların verilmesi anlamına geliyor.
Avrupa Parlamentosu Milletvekili Demetris Papadakis, bir konuşmasında, "sorunun temelde politik olduğunu, ancak aynı zamanda insani olduğunu" belirterek, "her bireyin vatandaşlık hakkına sahip olduğunu" ifade etti.
Kıbrıs'ın durumunun adanın “işgali” nedeniyle karışık olduğunu öne süren Papadakis, bu uzun süreli durumun, hem Kıbrıslı Rumlar hem de Kıbrıslı Türkler için hakların ciddi şekilde kısıtlanmasına neden olduğunu ifade etti.
Papadakis "Gerçekten mültecilerin evlerine dönememesi gibi, onlar da işgal edilen bölgelerde serbest dolaşım ve yerleşme hakkına sahip değiller, ilerici Türk Kıbrıslılar da Ankara rejimine karşı seslerini dile getirdikleri için zulme uğruyor, ilerici Türk Kıbrıslı gazeteciler ise hapsediliyor" iddialarını ekledi.
Papadakis, Rum Yönetimi Başkanı’nın vatandaşlık sorununu ele almak amacıyla önlemler formüle etmeye başladığını ifade etti. İşgalin suçlu olduğunu kabul etti, ancak konunun etrafındaki insani yönü de vurguladı.
"Türk Kıbrıslı vatandaşlarımız, Rum Kıbrıslıların sahip olduğu tüm hakları kullanabilirler. Ve onların ezici çoğunluğu bu hakları kullanmaktadır. Bu sorunlar ancak Kıbrıs'ın işgali sona erdiğinde, Kıbrıs sorunu çözüldüğünde ve birleşik bir ülkede yaşamaya başladığımızda kalıcı olarak çözülecektir" diye vurguladı.
Tartışmanın ardından Komite, başvuruyu aktif tutma kararı aldı. Ayrıca Komite, sorunu ele almak için niyetlenen önlemleri netleştirmek üzere Rum Yönetimi hükümeti ile resmi bir talepte bulunma planları yapıyor.
Kimliksizler Derneği, konuyla ilgili sosyal medya hesaplarından paylaşımda bulunarak “Avrupa Parlamentosu Dilekçe Komitesi’ne yapmış olduğumuz 675 imzalı dilekçe, dün katıldığımız çevrimiçi toplantıda yaptığımız sunum ve değerlendirme neticesinde kabul edildi. Dosyanın açık kalmasına ve bu konuda Kıbrıs Cumhuriyeti’ne bir mektup yazılarak savunmasının istenmesine karar verildi. Komite Başkanı “Kıbrıslı yetkililere, bu dilekçede belirtilen sorunu çözmek için ne gibi önlemler aldıklarını veya almayı planladıklarını soracağız.” ifadelerini kullandı.” şeklinde son durumu özetledi.