Bağımsızlık Yolu Yerel Yönetimler Programı’nı ve yerel seçimlerdeki tavrını açıkladı
Bağımsızlık Yolu, yerel seçimlerdeki tavrını açıkladı.
Bağımsızlık Yolu Genel Sekreter Yardımcısı Münür Rahvancıoğlu, Gazimağusa Belediyesi’nde bağımsız Aday Salih Oktay’a, Lefkoşa Türk Belediyesi’nde Toplumcu Demokrasi Partisi Adayı Mehmet Harmancı’ya, Girne Belediyesi’nde ise Kıbrıs Sosyalist Partisi Adayı Osman Zorba’ya destek vereceklerini söyledi.
Rahvancıoğlu, Bağımsızlık Yolu Parti Meclisi’nin aldığı karara göre Güzelyurt Belediyesi’nde Mahmut Özçınar’a karşı Cumhuriyetçi Türk Partisi Adayı Osman Bican veya bağımsız Aday Reşat Kansoy’a oy verilmesi yönünde çağrı yaptı.
Bağımsızlık Yolu'nun Güzelyurt Belediyesi’nde, Toplumcu Demokrasi Partisi tarafından oluşturulan ortak listeye katılacağını ifade eden Rahvancıoğlu, Bağımsızlık Yolu'nun Lefkoşa Türk Belediyesi ve Girne Belediyesi’nde kendi logosu, kendi adayları ve listesi ile seçime katılacağını açıkladı.
Bağımsızlık Yolu, Merkez Lefkoşa’da gerçekleştirilen basın toplantısı ile parti üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen çalıştay sonucunda oluşturulan Yerel Yönetimler Programı ve Bağımsızlık Yolu’nun yerel seçimlerdeki tavrını açıkladı.
Bağımsızlık Yolu Genel Sekreter Yardımcısı Münür Rahvancıoğlu ve Lefkoşa Bölge Sorumlusu Cansu N. Nazlı, Lefkoşa Bölge Örgütü Yöneticisi Evren Cem, Parti Meclisi üyesi ve Dış İlişkiler Sekreteri Mustafa Keleşzade’nin konuşma yaptığı basın toplantısında, 16 sayfadan oluşan Yerel Yönetimler Programı kitapçığıyla ilgili bilgi verildi.
-Rahvancıoğlu
Kitapçıkta üç ana başlığın yer aldığını söyleyen Rahvancıoğlu, bunların "Sosyal Belediyecilik", "Alt Yapı ve Üst Yapı" ile "Yerel Ekonomi" olarak belirlendiğini açıkladı.
Rahvancıoğlu, Bağımsızlık Yolu'nun yerel yönetimlerin tarihsel olarak demokrasinin kalbi olduğunu ve bu sebeple bölge halkının esas söz sahibi olacağı, yerel yönetime doğrudan katılabileceği yönetim biçiminin geliştirilmesi gerektiğini savunduğunu söyledi.
Belediye başkanları karşısında belediye meclislerinin güçlendirilmesinin önemine vurgu yapan Rahvancıoğlu, halkın tüm kararlara ilişkin özne kılınmasının hedeflendiğini ifade etti.
Bağımsızlık Yolu Yerel Yönetimler Programı'nda belirtildiği üzere, bölge halkına daha çok söz hakkı verebilecek köy ve kent meclisleri kurulması gerektiğini belirten Rahvancıoğlu, bölge halkının aracısız, doğrudan katılımcı olacağı bu meclislerin düzenli toplantılar yaparak bölge halkının nabzının, yerel yönetim kararlarına yön vermesinin mümkün olacağını söyledi.
Rahvancıoğlu, Yerel Yönetimler Programı'nda her belediyenin kendi sınırları içerisinde ikamet eden bireylere yönelik “Kent Kimliği” oluşturmasını ve vatandaşlığa bağlı olmadan o bölgede yaşayan herkesin belediyenin tüm hizmetlerinden yararlanabilmesine yer verildiğini açıkladı.
Bağımsızlık Yolu'nun seçim partisi olmadığını vurgulayan Rahvancıoğlu, kadının, emeğin, doğanın özgürleşmesine karşı mücadelenin devam edeceğini belirterek, örgütlenmenin önemine dikkat çekti.
Rahvancıoğlu, “Özellikle dinsel gericiliğin ve şovenizmin yükselmekte olduğu, Kıbrıslı Türk halkının varlık ve kimlik mücadelesinin inkar edildiği koşullarda ‘iyi insan’ diye düşünerek değil, halkımızın durduğu yeri sorgulayarak hareket etmesini talep ediyoruz ve bu yönde çağrı yapıyoruz” diye konuştu.
-Nazlı
Bağımsızlık Yolu Lefkoşa Bölge Sorumlusu Cansu N. Nazlı, “içinde yaşanan neoliberal dönemde, sermayenin çıkarları için bilinçli olarak boş bırakılan sosyal hizmetler alanında tıpkı devletin olduğu gibi, yerel yönetimlerin de sorumluluğu bulunduğunu” söyledi.
Nazlı, çocukların, yaşlıların, yoksulların, engellilerin, kadınların, LGBT bireylerin toplumsal yaşam içerisinde maruz kaldığı eşitsizlik, ayrımcılık ve şiddetle mücadelede belediyelerin, kendi sınırlarında bulunan risk grubundaki kimseleri tespit ve takip açısından devlete kıyasla daha etkili olma potansiyeli taşıdığını söyledi.
Nazlı, Yerel Yönetimler Programı’ndaki “Sosyal Belediyecilik” kapsamında "Kolektif Mutfaklar", "Kamusal Çamaşırhaneler", "Kadın Sığınma Evleri ve Şiddet Önleme Merkezleri", "Yaşlılara İhtiyaçları Dahilinde Hizmet ve Destek Hattı", "Engelsiz Kentler ve Köyler İçin Engelli Dostu Uygulamalar", "Kamusal Kreşler ve Etüt Merkezleri", "Köy Kültür Merkezleri, Aktivite Merkezleri ve Sanat Kompleksleri, Kitap Etkinlikleri", "Kapalı ve Açık Spor Tesisleri ile Kamp Alanları", "Halk Sağlığı Önlemleri ve Uygulamaları" ve "Hayvan Dostu Yerel Yönetim Uygulamaları" başlıklarına yer verildiğini belirtti.
-Cem
Kuzey Kıbrıs’ta inşaat söz konusu olduğunda göze çarpan en büyük sorunun çarpık yapılaşma olduğunu belirten Bağımsızlık Yolu Lefkoşa Bölge Örgütü Yöneticisi Evren Cem, çarpık yapılaşma biçiminde, tüm idari disiplinleri bir arada yönetmek imkansızmış izlenimi yaratıldığını ve kentsel hayatın kaosa teslim olduğunu savundu.
Cem, Bağımsızlık Yolu'nun çevre, yol, alt yapı ve arıtma gibi uzmanlık içeren konularda muhataplardan doğru ve etkin bir şekilde faydalanılması ve altyapı çalışmalarında ilgili tüm idari disiplinlerden ve paydaşlardan görüş alınması gerektiğini savunduğunu söyledi.
-Keleşzade
Bağımsızlık Yolu Parti Meclisi üyesi ve Dış İlişkiler Sekreteri Mustafa Keleşzade, Bağımsızlık Yolu'nun, belediyelerin bir yandaş devşirme alanı olarak kullanılmasına da piyasa mantığı ile kar odaklı çalıştırılmasına da karşı olduğunu açıklayarak, sosyal belediyecilik anlayışıyla hem hizmet hem istihdam hem de demokrasinin el ele yürüyebileceğini belirtti.
Keleşzade, belediyelerin şirket gibi yönetildiğini ve belediyeler aracılığı ile büyük sermayenin palazlandırılarak küçük esnaf ve küçük üreticinin baltalandığı neoliberal belediyecilik modeli karşısında, yerel üretimin kooperatifler aracılığı ile planlı bir şekilde düzenlenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Bunlar da ilginizi çekebilir