Nesli tükenmek üzere olan 'goril yavrusu' İstanbul'da yakalandı Nesli tükenmek üzere olan 'goril yavrusu' İstanbul'da yakalandı
EdU molekülü üzerine çalışma yapan Prof. Dr. Aziz Sancar, beyin tümörü tedavisine umut olacak yeni bir keşfe daha imza attı.   DNA onarımına yönelik çalışmalara Nobel Bilim Ödülü’ne layık görülen Prof. Dr. Aziz Sancar, beyin kanserine umut olacak yeni bir keşfe daha imza attı. Cumhuriyet’ten Orhan Bursalı, Sancar ve ekibinin, laboratuvarlarda deneylerde çok kullanılan EdU olarak bilinen molekülün, özellikle beyin kanserlerinin tedavisinde kullanılabileceğini keşfettiğini yazdı. Bulgular, Amerikan Bilimler Akademisi’nin ‘PNAS’ dergisinde yayınlandı. Habere göre; Prof. Dr. Sancar, keşfini başka bir deney üzerindeyken büyük bir rastlantı ile yaptı.

“Başka bir deney yaparken karşımıza çıktı”

Sonucun pek çok kişiyi mutlu edeceğini de belirten Prof. Dr. Aziz Sancar, "Bu çok sürpriz bir buluş, büyük rastlantı. Başka bir deney yaparken birden bizi şok eden çok farklı bir olay karşımıza çıktı.”sözlerini kaydetti.  

“Deneylerimiz beklenmedik sonuçlar verdi adeta bir şok yaşadık”

Makalenin ön baskısını da paylaşan Prof. Dr. Aziz Sancar’ın keşfi, özetle şu şekilde: Sancar, İnsan Nukleotid Eksizyon Onarım Sistemi’ni (İkili Kesim) keşfetmiş ve Nobel kazanmıştı. İkili Kesim-Onarım mekanizması DNA sarmalında hasar gören bölümü (26 Nükleotidlik) kesip çıkarıyor ve yerine doğrusunu koyuyor. Böylece DNA’mız hasarsız çalışıyor. Prof. Dr. Aziz Sancar konuya yönelik şu ifadeleri kullanıyor: “Bunu test tüpünde kanıtlamıştık ama insan hücresi içinde de tam böyle mi oluyordu, yoksa 26 nükleotitten daha fazlası mı çıkarılıyor ve yerine daha çok nükleotid mi konuyordu, merak ettik. Bunu anlamak için de laboratuvar deneylerinde bildik EdU isimli molekülü kullandık. Deneylerimiz beklenmedik sonuçlar verdi adeta bir şok yaşadık, EdU molekülü, sağlam DNA’da, sanki DNA hasara uğramış gibi etki yapıyor ve onarım mekanizmasını harekete geçiriyordu! Böyle bir etki beklemiyorduk. Sebebini araştırdık.