Gazimağusa Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars da söz alarak, haftaya yapılması planlanan Meclis Genel Kurulu Olağanüstü Oturumu’na değindi, bu oturumun sağlık, eğitim sıkıntıları gibi ülkenin önemli ihtiyaçlarının ele alınacağı bir oturum olmadığını, “kaçak yaşamla mücadeledeki tüm çalışmaları bertaraf edecek af yasasının geçirilmesi” amacıyla olacağını söyledi.
Baybars, 3 Kasım 2021 tarihinde çıkarılan genel affın ardından, bu affın çıkarılan son af olduğu ve sonrasında büyük tedbirler alınacağı sözü verildiğini savunarak, bir yıl ardından yeni bir genel af çıkarıldığı ve benzer vaatlerde bulunulduğunu ifade etti.
Milletvekili Baybars, yapılması planlanan affın yatırımını yapan, vergilerini ödeyen işverene verilen bir ceza olduğunu, hükümetin işverenlere “Kayıt dışı tutmaya devam edin. Çünkü ben her yıl af çıkarıyorum” mesajını verdiğini ileri sürdü.
Kıbrıs Türk Ticaret Odası ve Sanayi Odası gibi temsilcilerin de bu af hakkında olumsuz görüşleri olduğunu kaydeden Baybars, “hükümetin hangi sektörlerle, hangi ihtiyaçtan dolayı bu kararı aldığını” sordu.
Baybars, Milletvekili Akpınar’ın konuşmasındaki insan kaçakçılığına ilişkin ifadelerini de anımsatarak, bu affın üniversitelerin akreditasyonlarını kaybetme riskine de neden olabileceğini vurguladı.
Hükümet programında yer alan bazı vaatleri okuyan, bu vaatlerin arasında yerli işgücünün artırılması, kayıt dışılığının önlenmesi olduğunu anımsatan Baybars, Çalışma Bakanlığı'nın bu konularda ne yaptığını sordu, yapılanların bu ülke insanına ve çalışma hayatını olumsuz etkileyen adımlar olduğunu iddia etti.
İçişleri Bakanı Dursun Oğuz’un çıkarılması planlanan afla çelişen, geçmişte yaptığı bazı açıklamaları olduğunu da söyleyen Baybars, “Bu yapılanlar sizin bu ülkeyi zerre sevmediğinizi, ülke insanlarına zerre sorumluluk duymadığınızı gösteriyor.” dedi.