Yapılan araştırmalar sonucunda bazı insanların daha yüksek hızda gördüğü tespit edildi. Bu ses getiren ilginç bir detay oldu.
Araştırmacılar, bazı insanların diğerlerinden daha yüksek “saniye başına görüntü” algılama yeteneğine sahip olduğunu düşünüyor. Bu kişilerin tenis topu gibi hızlı hareket eden nesneleri tespit etme veya takip etme konusunda doğuştan daha iyi oldukları belirtiliyor, bu süreç spor ve sporcular yanında oyun ya da oyunculuk tarafına da odaklandırılıyor. Buna göre bazı profesyonel oyuncular birçok kişiden daha hızlı bir görüşe sahipler ve bu sayede FPS oyunlarında aşırı yüksek bir performans ortaya koyabiliyorlar. Bu tespitleri için birden fazla kişi üzerinde bir ışık deneyi gerçekleştiren araştırmacılar, elde ettikleri sonuç ile FPS oyunlarında sık sık kaybeden kişilere bir bahane daha veriyor. Dublin Trinity College’da Nörobiyolog Profesör Kevin Mitchell bu dikkat çeken konuda, “Algı hızındaki bireysel farklılıkların, hızlı hareket eden nesnelerin yerinin tespit edilmesi veya izlenmesi gereken yüksek hızlı durumlarda (Top sporlarında) ya da rekabetçi oyunlarda olduğu gibi görsel sahnelerin hızla değiştiği durumlarda belirgin hale gelebileceğine inanıyoruz.” açıklamasını yapıyor.
Bundan önce kısmi olarak başarılı olan dünyanın ilk tam göz nakli ses getirmişti. Hatırlamak adına NYU Langone Health merkezli doktorlar tam 21 saatlik bir operasyon sonrasında 46 yaşındaki Aaron James‘e tam göz nakli gerçekleştirmiş. Bağışlanan gözün tam altı aydır önemli bir sorun yaşatmadığı ve sağlıklı şekilde çürümeden kaldığı belirtiliyor. Peki burada neden, “Dünyanın ilk tam göz nakli kısmen başarılı oldu” diyoruz? Bunu diyoruz çünkü Aaron James halen bu nakledilen göz ile göremiyor, doktorlar James’in gözü ile beyni arasında herhangi bir iletişimin / bağlantının tespit edilemediğini belirtiyor. Operasyonun başındaki doktor Eduardo Rodriguez, görme yetisinin bir kısmının geri kazanılmasının hala mümkün olduğunu ve ekibin James’in ilerlemesini izlemeye devam edeceğini belirtiyor. Aaron James şu an nakledilen göz ile göremiyor ancak süreçte elde edilen başarı, gözün uzun süre sağlıklı şekilde canlı tutulması tıp dünyasında çok büyük kapılar açabilir. Bu süreçte elde edilen bilgiler gelecekte yüzde 100 başarılı başka organ nakillerine yardımcı olabilir, optik sinir hücrelerinin beyinle nasıl konuştuğunu taklit eden elektronik sistemler ile beraber ileride sorunsuz bir görüş de sağlanabilir. ß