Bilim insanları, beynin bir anıyı üç kez kopyaladığını ortaya çıkardı. Bu bulgular, travmatik olaylar yaşayan kişilerin zorlu anılarının etkisini azaltmasına yardımcı olabilir.
DENEYİMLERİN HAFIZAYA KAYDEDİLMESİ
Deneyimlerin hafızaya kaydedilmesi, kişilerin gelecekte nasıl tepki vereceklerini öğrenmeleri açısından kritik önem taşıyor. Bilim insanları, beynin daha esnek olması ve yeni durumlara uyum sağlayarak daha iyi öngörüler sunması gerektiğini belirtiyor.
ZAMANLA DEĞİŞEN ANILAR
Anıların zaman içinde değişebildiği ve kişinin olayları farklı şekillerde hatırlayabildiği daha önceki çalışmalarda gösterilmişti. Science dergisinde yayımlanan yeni çalışmada, beynin anıları kaydetme süreci ve zaman içindeki değişimi detaylı olarak incelendi.
ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ
İsviçre'nin Basel Üniversitesi'nden araştırmacılar, farelerde yapılan incelemelerde, bir anının beynin hafızadan sorumlu bölümü hipokampustaki üç ayrı nöron grubu tarafından kaydedildiğini keşfetti. Bu nöron grupları, embriyo gelişiminin farklı dönemlerinde oluşuyor.
NÖRONLARIN ROLÜ VE ETKİSİ
Gelişimin erken dönemlerinde oluşan nöronların kaydettiği anılara ulaşmanın zor olduğu saptandı. Ancak bu anılar zamanla güçlenirken, söz konusu hücreler uzun süreli hafıza açısından kritik önem taşıyor. Embriyo gelişiminin son aşamalarında oluşan nöronlar ise, hatıraları güçlü bir şekilde depolasa da zamanla silikleşiyor, bu da uzun süre sonra bu hücrelerin kaydettiği anılara ulaşmayı zorlaştırıyor.
KOPYALANAN ANILARIN ETKİSİ
Bilim insanları, nöronların kopyaları arasındaki farkların anıların değişip değişmemesi üzerinde etkili olduğunu söylüyor. Kısa süre önce oluşan nöronlar aktive olduğunda, anıları değiştirmek daha kolay hale geliyor. Ancak zamanla, ilk dönemde oluşan nöronların kopyası kullanıldığından anıları değiştirmek zorlaşıyor.
MAKALE VE UZMAN GÖRÜŞÜ
Makalenin başyazarı Vilde Kveim, bulguları şöyle değerlendiriyor: "Anıların beyinde ne kadar dinamik bir şekilde depolandığı, beynin muazzam hafıza kapasitesinin temelindeki esnekliğinin kanıtı."
İNSAN BEYNİ ÜZERİNE ETKİLER
Fare ve insan beyinleri nöron düzeyinde benzerlik gösterdiğinden, bulgular insanların beyinleri için de geçerli olabilir. Ancak bu, daha fazla çalışma gerektiriyor. Bilim insanları, bu çalışmanın travma sonrası stres bozukluğu gibi sorunlardan muzdarip kişilere fayda sağlayabileceğini düşünüyor. Anıların nasıl depolandığını anlamak, bunları yönetmeyi de kolaylaştırabilir.