KIBRIS

Cafer Gürcafer, Hasan Akar ve Nejdet Tunççağ hakkında 2 gün tutukluluk verildi!

Polis Genel Müdürlüğüne bağlı Mali Suçlarla Mücadele Şube Amirliği tarafından yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, Hasan Akar ve Nejdet Tunççağ, Lefkoşa Kaza Mahkemesi'ne çıkarıldı. Mahkeme, zanlılar hakkında 2 gün tutukluluk kararı verdi.

Polis Genel Müdürlüğüne bağlı Mali Suçlarla Mücadele Şube Amirliği tarafından yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, Hasan Akar ve Nejdet Tunççağ, Lefkoşa Kaza Mahkemesi'ne çıkarıldı. Mahkeme, zanlılar hakkında 2 gün tutukluluk kararı verdi.

Lefkoşa’da meydana gelen "İrtikap", "Sahte Belge Düzenleme", "Sahte Belge Düzenlenmesine Tahrik Etme", "Sahte Belgeyi Tedavüle Sürme" suçlarından tutuklanan Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) Başkanı Cafer Gürcafer ile “Sahtekarlıkla Kayıt Temin Etme" suçundan tutuklanan   KTİMB çalışanı Nejdet Tunççağ ve Hasan Akar bugün Lefkoşa’da mahkemeye çıkarıldı. 

GÜRCAFER'İN RÜŞVET ALDIĞI İDDİA EDİLİYOR!

Mali Suçlarla Mücadele Şubesi’ne görevli Polis Çavuşu Yahya Suiçmez, mahkemede olguları aktardı. Polis, 28 Mart 2024 tarihinde yurt dışından ülkeye kota ve ön izinle getirilen üçüncü dünya ülkesi vatandaşı işçilerle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında zanlıların tespit edilerek, tutuklandıklarını açıkladı. Polis, Çalışma Bakanlığı ile KTİMB arasında 2007 yılında yurtdışından getirilecek işçilerin işlemlerinin kolaylaştırılmasını öngören bir protokol imzalandığını belirtti. Polis, protokol gereği KTİMB’in başvuruları aldığını ve bakanlığa ulaştırdığını söyledi. Polis, Gürcafer’in 2022-2023 tarihleri arasında protokol kapsamında birliğe başvuran iş takipçisi bir şahıstan işlemleri hızlandırmak için 135 bin 800 Euro aldığına dair yönelik iş takipçisinin ifade verdiğini söyledi. 

BİR İNŞAAT FİRMASI DA BAŞKA BİR İDDİA DA BULUNDU!


Polis,  3 Haziran 2024 tarihinde polise gelerek şikayetçi olan bir inşaat firması yetkilisinin 55 işçi getirilmesi için birliğe başvuru yaptığını, ancak Gürcafer’in bu talebi Çalışma Bakanlığına bildirdikten kısa bir süre sonra bilgileri dışında sahte evrak düzenleyerek, 55 kişilik kotayı iptal ettirdiğini söylediğini aktardı. 

16 İŞÇİ GETİRİLDİ, NEREDE OLDUKLARI BİLİNMİYOR!

Polis, 9 Haziran 2023 tarihinde ise  bir inşaat firmasının 30 kişilik ön izin başvurusunda bulunduğunu, ancak firmanın bilgisi dışında 16 işçi getirildiğini, bu kişilerin nerede olduğunun bilinmediğini ve bu konuda araştırma başlattıklarını açıkladı. Polis, 16 kişinin getirilmesi için Nejdet Tunççağ ile Hasan Akar'ın belgeleri hazırlayıp, yetkisi olmayan bir kişiye verdiklerini söyledi.

TUNÇÇAĞ ÖN İZİNLERDEN, AKAAR İSE ÜÇÜNCÜ DÜNYA VATANDAŞLARI İŞÇİLERDEN SORUMLUYDU!
Nejdet Tunççağ'ın KTİMB’te  ön izin başvuruları işlemlerinden, Hasan Akar'ın ise üçüncü dünya ülkelerinden getirilecek işçilerin sorumlusu olduğunu belirten polis, başka bir inşaat firması tarafından yapılan şikâyete 14 kişinin firmanın kendi bilgisi dışında adaya getirildiğini, nerede olduklarının bilinmediğini söylediğini belirtti. Polis, bu 14 kişinin zanlı Cafer Gürcafer'in oğlunun firması tarafından getirildiğini, bu kişilerin de nerede olduğunun bilinmediğini açıkladı. Polis, firmanın itirazı üzerine Gürfacer’in oğlunun ortağının firmayı işçileri bulacağını söyleyerek, telkin ettiğini belirtti.

VERİLER 28 HAZİRAN'DA BİRER DAKİKA ARAYLA SİLİNDİ!


Polis, KTİMB ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ülkeye Pakistan uyruklu işçi getirilmesi için de protokol imzalandığını, protokol kapsamında ülkeye 22 kişi getirildiğini, ancak bu sayının çok daha fazla olduğu yönünde bilgi aldıklarını, bu konuda da araştırmaların sürdüğünü söyledi.  Polis, önceki gün KTİMB de arama yapıldığını, Nejdet Tunççağ ile Hasan Akar'ın KTİMB binasındaki bilgisayarında hiçbir şey bulunmadığını, verilerin silindiğini söyledi. Polis, izahat istendiğinde Nejdet Tunççağ'ın veriler birikince prosedür gereği silindiğini söylediğini belirtti. Polis, ancak verilerin 28 Haziran 2024 tarihinde aynı günde, birer dakika arayla silindiğini tespit ettiklerini açıkladı. 

KTİMB ARŞİVİNDEKİ BELGELER İNCELENECEK!


Polis, zanlılar Tunççağ ile Akar'ın ön izin başvurularıyla ilgili süreç tamamlanmadan ön izinlerle ilgili bilgisayar çıktısı hazırladığını, ancak bu belgeleri kimlerin aldığını hatırlamadığı beyanında bulunduğunu belirtti. Polis, zanlı Cafer Gürcafer'le ilgili aranan bir emarenin olduğunu, 6 cep telefonunun inceleyeceğini, suçla bağlantılı bir kişinin arandığını, KTMİB arşivindeki belgelerin birçoğunun inceleneceğini söyledi.  Polis, zanlıların lehine ve aleyhine olan tüm unsurları araştıracaklarını belirterek, 2 gün süreyle tutuklu kalmasını talep etti. 

ZANLILARIN AVUKAT 2 GÜN TUTUKLULUK SÜRESİNE İTİRAZ ETMEDİ!

Savcı Hasan Boşnak, geniş çaplı bir soruşturma yürütüldüğünü, yeni olgulara ulaşılabileceğini belirterek, 2 gün ek süre talep etti. Zanlıların avukatları 2 günlük süreye itiraz etmezken, polise sorular sordu.  Gürcafer'in avukatı Süleyman Özsoylular, müvekkilinin dün bazı banka çekeriyle ilgili izahat vermek için polise çağrıldığını, sonrasında tutuklandığını söyledi.  Nejdet Tunççağ'ın avukatı Hüseyin Koralp ise müvekkili aleyhine getirilen suçla ilgili bilinmeyen birçok hususun olduğunu belirterek bunların da araştırılması gerektiğini söyledi.