KTÖS, Eğitim Bakanlığı'nın “Atatürk Öğretmen Akademisi'nin kapatılmasıyla ilgili tutumunu
protesto etmek” amacıyla Eğitim Bakanlığı önünde
basın açıklaması yaptı.
Basın açıklaması şu şekilde;
"Dayatma bir yasayla yaz sıcağında Atatürk Öğretmenler Akademisi (AÖA) tasfiye edecek şekilde davranan eğitim bakanlığıdır. eğitim bakanlığı bu tutumuna devam ederse okulların kapasitesinin artırılması yönünde tüm hazırlıklara rağmen eylülde bu eğitim bakanının tutumu ısrarcı olacaksa yapacağı en erdemli şey istifa edip eğitimin, öğretimin, toplumun önünü açmak olacaktır.
Hafızalarımızı canlandırmamız gerekiyor, hangi koşullardan geçtiğimizi unutuyor bu politikacılar. Balık hafızalı biri varsa toplum değil politikacılardır. 1937 yılında İngiliz işgali altında kurulmuş olan Atatürk Öğretmenler Akademisi, tam 85 yıldır bu topluma ilkokul ve okul öncesi öğretmeni yetiştiriyor ne fazla ne eksik tam kararında. Dönemin en başarılı öğretmen adaylarını alıyor planlı bir şekilde okullara gönderiyor ve bunun faydasını en çok çocuklarımız görüyor. Ne Rum tarafının o dönemki baskısına boyun eğmişlerdir, ne 1974 den sonra Türkiye Devleti'nin baskılarına boyun eğmemiştir. Bu toplum ayaktaysa toplumsal mücadeleye emek veren öğretmenlerdir bunu unutturmak isteyen politikacılara da fırsat vermeyeceğiz.
"Atatürk öğretmen akademisi ile ilgili karar geri alınmazsa okullar açılmayacak!"
14 nisan 2022, partisi tarafından seçilmiş kitlesi tarafından seçilmiş ama Recep Tayyip Erdoğan tarafından seçilememiş Faiz Sucuoğlu, mali iktisadi ve işbirliği protokolüne imza koydu. Bizim için bu protokol teslimiyet protokolüdür. 35 gün sonra bu protokol gün ışığına çıktı koltuğunu kaybetti. Ünal üstel dönemindeki o kargaşalı hükümet protokoldeki maddeleri uygulamayı kendine borç bildi. Her ay da T.C. valilerine hesap verecek pozisyona geldiler. 1 ay önce ne demiştik? bu protokol Atatürk Öğretmen Akademisi'ni tasfiye etmekle maddeler içermektedir. Öğretmen yetiştirme sistemini adanın tüm üniversitelerine açmak istiyor. Bilinsin ki Atatürk öğretmen akademisi ile ilgili karar geri alınmazsa okullar açılmayacak! . Biz Türkiye'den herhangi birinin gelip burada öğretmenlik yapmasına karşıyız. YÖK YÖDAK ile öğretmen olma meselesini kaldıralım.
bizim YÖK, YÖDAK' dan anladığımız, adanın kuzeyinde Akademi dahil 22 üniversite var 209 üniversite da Türkiye'de var. bu kapıyı 80 milyona açmayın bizim ifade ettiğimiz budur. Öğretmenin ve çocuğun yararına olan her şeyde sendikamız vardır.
Atatürk öğretmenler akademisinin müfredatının branç konusunda eksiklikler yaşadığını biliyoruz. zaten günün sonunda herkes kamu sınavına gireceği için niteliksiz birinin giremeyeceği bir gerçektir."
Basın açıklamasının tamamlandığı esnada Milli Eğitim ve Kültür Bakanı
Nazım Çavuşoğlu mikrofonu eline alarak açıklama yaptı.
Çavuşoğlu'nun açıklaması şu şekilde;
"Toplumu yanıltmamaları adına onların önünde toplumu aydınlatmak için buraya inmiş bulunmaktayım.
İlkokul öğretmenlerinin 25 saatini doldurmakla hükümlü olduğu ders saatlerinin 23 saatini derse girerek geçiriyorlar yani 25 saat girmeleri gerekirken 23 saat derse girmektedirler .Bu diğer öğretmenleri de düşündüğümüzde bu iyi bir rakam. ama iki saati de boş bırakarak sanki de bir kol faaliyetleri gibi gözüküyor.
İngilterede minimum 30 saattir ders saati . ama orta eğitimde, atölyelerde, laboratuvarlarda gerçekten ciddi kayıplar var ve bunları düzelteceğim çünkü benim görevim budur. Tabi bunlar iyi rakamlar 25 saati doldurmayı bırak 15 saat giren var, 10 saat giren var, 6 saat giren var.
Biz çok zengin bir devlet değiliz
1 metre internet kablosu çekmeyenlerin Pandemi girdiği dönemde internetsiz okul dedikodusu yaptığı meclis konusudur.
bu gün en geri dediğimiz ülkelerde bile okullarda internet sorunu kalmadı. Bu sorunu okul aile birliği öğretmenler ve velilerimiz ile başaracağız. Ülkemiz zengin bir ülke değildir, bu ülkenin şartları bellidir her kez pozisyonunda bir çivi çakacak ve bu zor günleri böyle geçireceğiz. Okullardaki bu bütçe sorununu çözmek lazım."