Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu da söz alarak, araştırma komitesinin YÖDAK’ın eksikliklerini bulma noktasında çalışma yaptığını söyledi.

Çavuşoğlu, yükseköğrenim alanının hassas bir şekilde yönetilmesi gerektiğini ancak asıl meselenin yasaların çalıştırılmaması olduğunu dile getirerek, gelinen aşamada, eksikliği üzerinde atma gayreti olmadığını ancak bağımsız ve özel kurumların yapılandırılması noktasında yaptığı eleştirileri hatırlamak gerektiğini belirtti.

YÖDAK üyelerinin seçimi konusunda değerlendirmede bulunan Çavuşoğlu, “Meselenin özü herkesin işini sağlıklı yapması” dedi.

Çavuşoğlu, hükümetin yürütülen konuların hepsini günü geldiğinde paylaşma yükümlülüğü olduğunu, bakanlığın bu konuda tavizsiz çalıştığını kaydetti.

DAÜ’nün demokratik özerk yapısının korunması adına enerji harcandığını ancak bu konuyu konuşmadıklarını dile getiren Çavuşoğlu, sona gelindiğini, bir protokol hazırlandığını, uzlaşarak fedakarlık yaparak bir yere geldiklerini toplu iş sözleşmesi de imzalanacağını belirtti.

Demokratik özerk yapısı gerekçesiyle "hükümete üzerimizden elini çek" dendiğini söyleyen Çavuşoğlu, bugün ise bu noktaya gelindiğini, vergiyi hükümetin üstlendiğini, yüzde 50 sigorta ve maaş açığını üstlendiğini yeni barem skalasına geçileceğini kaydetti.

Çavuşoğlu, protokol ve toplu iş sözleşmesinde sona yaklaştıklarını söyleyerek, “DAÜ geleceğine kurallı bir şekilde devam edecek” dedi. Çavuşoğlu, kıdem tazminatları ile ilgili kısımda sıkıntı olduğunu da dile getirdi.

Üniversite alanı büyürken denetleme kapasitesinin aynı oranda büyümemesi nedeniyle YÖDAK’ın denetleme görevi ile kurulduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Belli ki arzu ettiğimiz sonuca ulaşamadık” dedi.

“YÖDAK kendisine yüklenen misyonu layıkıyla yerine getirememiştir” diyen Çavuşoğlu, raporun ortaya çıkmasının ardından konunun her yönüyle ele alınacağını söyledi.

Hükümetin ve Milli Eğitim Bakanlığının üniversitelerin yanında olduğunu ancak yanlış giden işlerin yanında olmayacağını söyleyen Çavuşoğlu, bu alanda taviz verme düşünceleri olmadığını, af yasası konusunda yapılan çıkarımların doğru olmadığını Cumhurbaşkanı ve hükümetin de bu yönde bir ifadede bulunmadığını belirtti.

Çavuşoğlu, çürük elmaların temizlenmesinde hükümetin CTP ile aynı hassasiyete sahip olduğunu söyledi.

“Af söz konusu değildir olmayacaktır da” diyen Çavuşoğlu, kimsenin böyle bir niyeti olmadığını ifade etti.

Çavuşoğlu, geçersiz diplomaların, polise teslim edilerek, sahtelikle ilgili davaları yürütmesi düşüncesinde olduklarını belirtti.

Bakanlık açısından ön izin verilen ancak gereğini yapmayan 12 üniversitenin yok hükmünde olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, akredite kurumları ve YÖK ile görüştüklerini, işbirliği içinde olduklarını söyledi.

Çavuşoğlu, YÖKAS İLE EKAS kayıtlarının karıştığı ve sistemin polise kapalı olduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını, söyleyerek, ancak görevlilerin bunu karıştırma imkanı bulunduğunu söyledi.

2021 yılında kadar 15, şu anda ise 30 eğitim kurumu bulunduğunu söyleyen Çavuşoğlu, 2021’e kadar eğitim kurumlarına kayıt olan öğrencilere ikamet hakkı verilmediğini, talep gelmediğini, 2021’de tüzükte değişlik yapıldığını, bu hakkın verilmeye başlanmasıyla talebin arttığını belirtti.

Güçlüsoy: “Mahkeme heyetinin yeni bir üniversiteden, yeni bir rapor istemesi kararı olumlu” Güçlüsoy: “Mahkeme heyetinin yeni bir üniversiteden, yeni bir rapor istemesi kararı olumlu”

Çavuşoğlu, eğitim kurumlarına talebin, ikamet hakkı zemini oluştuğu günden sonra artığını, eğitim kurumlarında izin verilirken metre kare ve öğrenci sayısı sınırlandırılmasına gidildiğini, yapılan denetimlerde istismar olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

“Tekrardan eğitim kurumlarının öğrenci kabulüne bağlı olarak ikamet hakkı doğurmayacak bir düzene geçmemiz lazım” diyen Çavuşoğlu, ülkede yaşayan insanlara, yasal ikameti olan insanların mesleki güncellenmesine katkı yapmak gerektiğini ifade etti. Çavuşoğlu, istismara vesile olan kurumları kapatılacaklarını söyledi.

Editör: Umut Çengi