Çinli bilim insanlarının Wuhan laboratuvarlarında üretip dünyaya yaydığı ileri süren koronavirüsün mutant versiyonunun olduğu haberi, dünya gündemine damga vurdu. Ölümcül mutant virüse karşı bilim dünyasından endişe sesleri yükseldi.

Dünya, Çin'de yapılan yeni bir deneyle çalkalanıyor. Koronavirüsün ortaya çıkışında Wuhan laboratuvarlarındaki bilim insanlarının parmağı olduğu iddiaları hala yerini korurken bu kez "ölümcül mutant virüs" konusu gündeme geldi.

ÇİN İDDİALARI KANITLANAMADI

Koronavirüs salgınının ortaya çıkmasının ardından ABD istihbarat kurumları, koronavirüsün Wuhan'daki laboratuvardan sızdırıldığına dair doğrudan bir kanıt bulamadığını açıklamış olsa virüsü kaynağı belirsizliği koruyordu.

8 GÜNDE ÖLDÜREN "MUTANT VİRÜS"

Çinli bilim insanları bu kez de "GX_P2V" adı verilen mutant bir koronavirüs türü üzerinde yaptığı çalışmayla dünya gündemine oturdu. Dünya basınında yer alan haberlere göre Çinli bilim insanları, bir çalışmada yüzde 100 öldürme oranına sahip olan mutant bir virüs üzerinde dikkat çeken bir deneye imza attı.

KORKUNÇ BELİRTİLER

Geçtiğimiz hafta Pekin tarafından paylaşılan deneye göre "GX_P2V" adı verilen tür, fareler üzerinde denendi. Araştırmanın sonucunda enfekte olan farelerin 8 gün gibi kısa bir süre içinde öldüğü, ölmeden önce ise korkunç belirtiler gösterdiği açıklandı.

Yapılan açıklamada "GX_P2V"nin pandemiden üç yıl önce Malezya pangolinlerinde keşfedilen, koronavirüsün kuzeni olan GX/2017'nin mutasyona uğramış bir versiyonu olduğu bilgisi yer aldı.

Los Angeles'ta orman yangınları nedeniyle yaklaşık 30 bin kişi tahliye ediliyor Los Angeles'ta orman yangınları nedeniyle yaklaşık 30 bin kişi tahliye ediliyor

GÖZLERİ TAMAMEN BEYAZA DÖNDÜ

Deneyin detaylarına göre GX_P2V, farelerin akciğerlerini, kemiklerini, gözlerini, soluk borularını ve beyinlerini enfekte etti. Oldukça hızlı bir şekilde yayılan virüs, önce hızla kilo kaybetmeye başladı. Kamburlaşan ve oldukça halsiz düşen farelerin gözleri 7. Günün sonunda ise tamamen beyaza döndü.

Virüs ile enfekte olan fareler, sadece 8 gün içinde öldü. 

BİLİM DÜNYASI TEPKİLİ

Söz konusu araştırma, bilim dünyasını da karıştırdı. Araştırma ekibi koronavirüsle enfekte olmuş farelerde ölüm oranının yüzde 100 olduğunu bildirdi. Bu bulgu daha önce yapılmış çalışmaların ötesine geçerek türünün ilk örneği bir çalışma teşkil ediyor.

Ancak çalışmanın sonuçları arasında virüsün insanları nasıl etkileyebileceği yer almıyor. Çalışma internette yayınlanır yayınlanmaz uzmanlar endişelerini dile getirdi.

University College London'ın Genetik Enstitüsü'nden epidemiyoloji uzmanı Francois Balloux, araştırmayı "korkunç" ve "bilimsel açıdan tamamen anlamsız" olarak nitelendirdi.

"BU ÇILGINLIK DURDURULMALI"

Uzman sosyal medya hesabında, "İnsanlaştırılmış garip bir fare türünün rastgele bir virüsle zorla enfekte edilmesinden öğrenilebilecek ilgi çekici hiçbir şey göremiyorum. Tam tersine, bu tür deneylerin ters gidebileceğini görebiliyordum" diye yazdı.

Stanford'dan emekli tıp profesörü Dr. Gennadi Glinsky ise deney hakkında, "Bu çılgınlığın çok geç olmadan durdurulması gerekiyor" ifadelerini kullandı.