KIBRIS

DAÜ-SEN: "Hükümet DAÜ’de oluşacak mali yükleri denetlemelidir"

Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ-SEN), üniversitedeki yönetim anlayışına dair ciddi eleştirilerde bulundu.

DAÜ Genel Sekreteri kadrosuna vekaleten atama yapılması, sendika tarafından hem mali hem de yapısal sorunların görmezden gelinmesi olarak değerlendirildi.

10 YILDIR BOŞ OLAN GENEL SEKRETER KADROSUNA VEKALETEN ATAMA

DAÜ-SEN, 10 yıldır boş olan Genel Sekreter kadrosuna yapılan vekaleten atamayı gereksiz ve israf olarak nitelendirdi. Üniversite yönetimi tarafından yapılan bu atamanın, mevcut mali krize rağmen gerçekleştiği ve bu kararın gereksiz bir mali yük yaratacağı vurgulandı. Hâlihazırda iki Genel Sekreter Yardımcısının görevini başarıyla yürüttüğünü belirten DAÜ-SEN, idari boşluk olmadığını ve atamanın acil bir gereksinim teşkil etmediğini dile getirdi.

DAÜ-SEN'in açıklamasının tamamı ise şöyle:

"10 yıldır boş olan Doğu Akdeniz Üniversitesi Genel Sekreteri kadrosuna vekaleten atama yapılmıştır. Halen iki yönetsel personel Genel Sekreter Yardımcısı görevi yürütmektedir.

DAÜ’nün yaşadığı derin mali krizi çözebilmek için 6 ay önce, Hükümet, Üniversite Yönetimi ve Sendikalar arasında 4 yıllık program içeren bir protokol imzalanmıştır. Protokolün temel hedeflerinden biri üniversitenin yönetişim giderlerini azaltmak ve keyfi atamaları sonlandırmaktı. İmzalanan protokol ve toplu iş sözleşmeleri gereği hem ciddi anlamda tasarruf yapılması, hem de yönetişim maliyetlerinin azaltılması gerekmektedir. 2023-2024 Akademik Yılında üniversitemizde %10 oranında personel azalması yaşanmıştır. 2024-2025 Akademik Yılında personel yine en az %10 azalacaktır.

Böylesi bir tabloda yönetişim giderlerini azaltmak sadece mali değil yapısal bir zorunluluktur. Azalan çalışan ve öğrenci sayılarına  inat yönetişim giderlerini artıracak bu ve benzeri kararlar  açık bir israftır.

Buna ek olarak uzun yıllardır iki Genel Sekreter Yardımcısı görevlerini başarıyla yürütmekte, idari hiçbir boşluk yaşanmamaktadır. Dolayısıyla, vekaleten atama yapmayı gerektirecek acil bir durum söz konusu değildir. Yasada yer alan vekaleten atama yetkisi daha önce de suistimal edilerek uzun yıllar vekaleten görevlerin yürütülmesine olanak sağlanmıştır. Üniversiteyi 2027 yılında protokol hedeflerine ulaştırabilmek için DAÜ yönetiminin  bu alışkanlığından vazgeçmesi gerekmektedir.

Vekaleten Genel Sekreter ataması Üniversite Yönetimi'nin içinde bulunduğumuz derin mali ve idari krizi anlamadığını göstermektedir. Mesele kimin atandığı değil atamanın bu yapıda, bu şartlarda ve mali yük yaratacak şekilde gerçekleştirilmesidir.Bu vekaleten atama yaklaşımı Hükümetin de imza koyduğu protokolün, esasına da ruhuna da aykırıdır.

Hükümetin eğer bu konuda bilgisi ve onayı veya telkini yoksa,  acilen protokole uygun hareket edilmesi için gereğini yapması gerekmektedir. Hükümet protokol gereği DAÜ’de oluşacak mali yükleri denetlemelidir ve bu mali yüklerden sorumluludur."