KIBRIS

Dinçyürek:“Tek bir hastanın tedavisi için bile milyonlarca lira harcayan bir devletiz"

Sağlık Bakanı Dinçyürek de Besim'i yanıtladığı konuşmasına, muhalefet milletvekillerinin meclis kürsüsünde yaptığı konuşmaları eleştirerek başladı. “Meclis kürsüsü mahkeme değil. İddia makamı, iddialarını yaparken, savunmaya da sorar, ya da araştırır” diyen Dinçyürek, muhalefetin bu ve benzer şeyleri alışkanlık haline getirdiğini söyledi.

Sağlık Bakanı Dinçyürek de Besim'i yanıtladığı konuşmasına, muhalefet milletvekillerinin meclis kürsüsünde yaptığı konuşmaları eleştirerek başladı. “Meclis kürsüsü mahkeme değil. İddia makamı, iddialarını yaparken, savunmaya da sorar, ya da araştırır” diyen Dinçyürek, muhalefetin bu ve benzer şeyleri alışkanlık haline getirdiğini söyledi.

Gündemin ve güncel konuşma sırasının belli olduğunu ifade eden Dinçyürek, her hafta yer değişmeler nedeniyle vekillerin sırasında söz almadığını belirtti. Dinçyürek, muhatabının ona cevap vermesi isteniyorsa önceden ilan edilen sırada konuşmaların yapılmasının daha sağlıklı olacağını söyledi. Muhalefet vekillerinin yerinden tepkileri üzerine Dinçyürek, “Burası bağırarak, çağırarak, bir yere varacağınız bir nokta değildir… Cevap vermeye hazırım” dedi.

CTP Milletvekili Erkut Şahali’nin “Ancak da gösteri yaparsınız” söylemi üzerine ise Dinçyürek, “Müsaade ederseniz cevap vereceğiz, cevap istemezseniz yazılı olarak basına veririz” yanıtını verdi.

Konuşmasına devam eden Dinçyürek, tüm hasta gruplarının kendileri için özel olduğunu söyledi. Dinçyürek, hastaların tedavisi için ne gerekiyorsa, usullere uygun şekilde yaptıklarını söyledi. Bin küsur ilacın etken maddeleri ilan edilerek, ihaleye çıkıldığını anlatan Dinçyürek, thalassemia hastalarının ilacı için de bu şekilde ihaleye çıkıldığını belirtti.

“Bana bunu bir saat önce söyleseydiniz size yazılı bir belgeyle gelirdim” diyen Dinçyürek, etken maddesi birebir aynı ilacın, Türkiye’deki pazar payının yüzde 25 olduğunu kaydetti. İlacın bire bir eşdeğer olduğuna ilişkin ellerinde yazılı belge olduğunu ifade eden Dinçyürek, iki ilacın Türkiye’deki pazar payı farklı olsa da satış fiyatlarının aynı olduğuna işaret etti. Geçmişte yıldızlı ihalelerin bir markayı işaret etmesi nedeniyle yıllardır getirilen ilacın ülkede iki katına satıldığını kaydeden Dinçyürek, “Devleti zarara uğratamayız” izahının bu olduğunu belirtti.

Bu konuda ilgili hekimler ve sivil toplum örgütleriyle defalarca istişare ettiklerini ifade eden Dinçyürek, ilaçla ilgili Türkiye’den görüşme talep ettiklerini, bu hafta sonu olmazsa, gelecek hafta soru işaretlerini kaldırmak için Ankara’ya gideceklerini söyledi.

“Tek bir hastanın tedavisi için bile milyonlarca lira harcayan bir devletiz. İhtiyaç varsa yine elimizi taşın altına koyarız” diyen Dinçyürek, etkenliğinin tartışılmayan ve onaylanan bir ilacın üzerinde şaibe oluşturulmasını anlayamadığını vurguladı. Hastaların psikolojilerini rahatlatmak için temsilcileri Ankara’ya götüreceklerini yineleyen Dinçyürek, devleti de koruduklarını vurguladı.

Sağlık Bakanı Dinçyürek, bir soru üzerine, Türkiye’de yüzde 25 pazar payı olan bir ilacın yan etkilerini sorduklarında, birebir aynı olduğu yanıtını almanın kendilerini rahatlattığını belirtti.

Dinçyürek, kardiyoloji ve ortopedi alanında alınan malzemelere işaret ederek, devletin aynı hizmeti daha ucuza alması için çalıştıklarını söyledi.

Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek, aşının yaygınlaştırılması noktasında olduklarını ancak devlet eliyle aşıların özele verilip, özelde yapılmasında sıkıntılar olduğunu ifade etti. Dinçyürek, sıkıntıların aşılması için araştırma yaptıklarını kaydetti.

Aşıların Türkiye’den hibe edildiğini ve hibe edilen aşıların suiistimal edildiğine dair çok ciddi iddialar olduğunu belirten Dinçyürek, bunun ranta dönüştürülmesini engellemek adına araştırma yaptıklarını belirtti.

CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları’nın yerinden sorusu üzerine Bakan Dinçyürek, iki tane yeni ambulansın hibe edildiğini, ihalesi tamamlanıp sağlık servislerine teslim edilecek beş ambulans olduğunu ve beş yeni ambulansla ilgili ihaleye çıkılacağını söyledi.

Dinçyürek’in, İskele ve Dipkarpaz bölgesinin coğrafik olarak merkeze en uzak bölgeler olduğunu ve bunun mağduriyetinin on yıllardır yaşandığını dile getirmesi üzerine Hamzaoğulları ile Dinçyürek arasında bir süre karşılıklı atışma yaşandı. Yeni ambulansların neden Karpaz yerine Girne ve Lefkoşa’ya verildiğini soran Hamzaoğulları, Dinçyürek’in cevap vermesini, beklemeden genel kurul salonundan çıktı.

Konuşmasına devam eden Dinçyürek, hedefinin 20 yeni ambulans olduğuna dikkat çekti. Doğru durum tespitleri yaptıklarını ve sağlık sisteminin zayıf ve yıpranan yanlarına çözüm ürettiklerini söyleyen Dinçyürek, bu nedenle Pamuklu’ya hastane proje ihalesine çıkacaklarını kaydetti.

“Ülkede yaşayan tüm insanlar bizim sorumluluğumuzdadır. Oturduğumuz yerden slogan atarak konuşmuyoruz. Eleştirilere, icraat yaparak cevap veriyoruz” diyen Dinçyürek, mevcudu çok daha iyi götürmek için var güçleriyle çalıştıklarını vurguladı.

Besim:"Hastalar hala bize ulaşıyorsa ortada bir sorun var demektir"

CTP Milletvekili Filiz Besim ise yeniden söz alarak, thalassemia hastalarının, ilaçlarıyla sıkıntı olduğunu ve hastaların ilaçlarını içmediğini yineledi.

Türkiye’de yüzde 25 pazar payı olmasının iyi bir referans olduğunu ancak hastaların ikna olmadığını dile getiren Besim, "Hastalar hala bize ulaşıyorsa ortada bir sorun var demektir" dedi.

Aşılar konusunda bir suiistimal varsa bunun denetiminin bakanlık tarafından yapılması gerektiğini ifade eden Dinçyürek, sağlıkla ilgili siyaset yapmadıklarını, sadece hastaların sesi olduklarını belirtti.