"HER GEÇEN GÜN DAHA FAZLA GENÇ YAŞTA KAYIP YAŞIYORUZ"
Dr. Sıla Usar İncirli, toplumun erken ölümlerle karşı karşıya kaldığını ifade ederek, “Ateş düştüğü yeri yakar dense de hepimizin yüreği yanıyor. 75 yaşından genç kişilerin ölümü erkendir ve önlenebilir olarak kabul edilir” dedi.
Erken ölüm oranlarının iki temel göstergesi olduğuna dikkat çeken İncirli, bu göstergeleri şöyle sıraladı:
- Tedavi edilebilir hastalıklardan ölüm
- Önlenebilir hastalıklardan veya durumlardan ölüm
75 YAŞ ALTINDA ÖLÜM ORANLARI YÜKSEK
İstatistik Kurumu verilerine göre 75 yaş altındaki ölümlerin yıllar içinde arttığına dikkat çeken İncirli, sayıları şu şekilde paylaştı:
- 2018: 436 (%66’sı kadın)
- 2019: 455 (%67’si kadın)
- 2020: 563 (%67’si kadın)
- 2021: 596 (%67’si kadın)
- 2022: 645 (%67’si kadın)
Bu rakamların nüfusa oranla yaklaşık olarak her 100,000 kişide 160’a denk geldiğini vurgulayan İncirli, “Birçok ülkeye göre Kıbrıslı Türkler daha genç yaşta hayatını kaybediyor. Özellikle kadınların ölüm oranları daha yüksek” dedi.
"ZAMANINDA VE ETKİLİ TIBBİ TEDAVİLERLE BU KAYIPLAR ÖNLENEBİLİR"
Erken ölümlerin önlenmesi için zamanında ve etkili tıbbi tedavilerin büyük önem taşıdığını belirten İncirli, “Bu yüksek rakamlar sağlıkta yetersiz hizmetin ve güçsüz bir sistemin sonucudur. Sağlık sistemimizi güçlendirmek ve insanlarımızın yaşam süresini uzatmak zorundayız” dedi.
"ERKEN ÖLÜMLER SAĞLIK BAKANLIĞI BÜTÇESİNDE GÜNDEMİMİZDE OLACAK"
Sağlık Bakanlığı bütçe görüşmelerinde erken ölümlerin önlenmesi için yapılacakların özellikle gündemlerinde olacağını ifade eden İncirli, “Büyük acılara neden olan bu ölümleri azaltmak için adım atılması şart. Sağlık sistemini güçlendirmek için daha fazla çaba göstermeliyiz” şeklinde konuştu.
Dr. Sıla Usar İncirli’nin açıklamaları, toplumun daha iyi bir sağlık sistemi talebiyle harekete geçmesi gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdi.