Dünya Reuters'ın Bilal Erdoğan haberini konuşuyor!
Reuters, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan'ın adının geçtiği bir yolsuzluk şikayetinin ABD ve İsveç savcıları tarafından incelendiğine dair yayımladıkları haberin arkasında olduklarını açıkladı.
İngiliz haber ajansı Reuters, imza attığı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın adının geçtiği yolsuzluk soruşturması haberine gelen tepki ve engellemelerin ardından ilk kez bir açıklama yaptı.
Amerika'nın Sesi'ne yazılı açıklama yapan Reuters sözcüsü “Haberimiz Thomson Reuters Güven İlkeleri ve küresel kamu yararına adil ve doğru habercilik yayınlama yönündeki bağlılığımıza uygun olarak hazırlanmıştır. Haberimizin arkasındayız” dedi.
AKP'DEN PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR GELMİŞTİ
Haberin yayınlanmasının ardından hükümet yetkililerinden tepkiler art arda gelmişti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Bilal Erdoğan ile ilgili iddiaları “bir senaryodan oluşturulan haberin gazetecilik tarihi açısından kara bir leke olduğunu” sözleriyle savunmuştu.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise NATO Zivesi öncesi Reuters’ın Bilal Erdoğan'a yönelik manipülasyon ve yalan haber yapmasını kınadığını belirtmişti. Habere tepki gösterenler arasında TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik de yer aldı.
HABERE ERİŞİM ENGELİ KARARI GETİRİLMİŞTİ
İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesi, Reuters haberi içeriğini yayınlayan 93 haber sitesi ve Twitter adresine erişimin engellenmesine karar vermişti.
SÖZ KONUSU HABER NEYDİ?
REUTERS: "ABD VE İSVEÇLİ SAVCILAR, BİLAL ERDOĞAN'IN ADININ GEÇTİĞİ YOLSUZLUK ŞİKAYETİNİ İNCELİYOR"
Reuters haber ajansı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın adının geçtiği yolsuzluk şikayeti üzerine İsveçli ve ABD'li savcıların iddiaları araştırmaya başladığını belirtti.
Amerika Birleşik Devletleri ve İsveç'teki yolsuzlukla mücadele yetkililerin "Amerikan şirketinin ortağı İsveçli Dignita Systems firmasının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan üzerinden Türkiye pazarında yer edinmeye çalıştığı" iddialarını incelediği belirtildi.
Reuters haber ajansının önerilen pazarlama planına dair iletişim ve belgelerini inceleyerek hazırladığı özel haberinde, Dignita'nın projeyi geçen yıl aniden bitirdiğini ve sonuç olarak "herhangi bir rüşvetin ödenmediğini" aktardı.
Reuters, iddiaların Türkiye'nin veto ettiği İsveç'in NATO'ya üyelik başvurusu konusunda beklentilerin arttığı hassas bir döneme denk geldiğine işaret etti.
Bunlar da ilginizi çekebilir