Dünyanın ilk mRNA teknolojisine dayalı akciğer kanseri aşısı olan BNT116, hastalar üzerinde denenmeye başlandı. Klinik denemeler, Türkiye dahil olmak üzere yedi ülkede gerçekleştiriliyor. İlk doz aşı, İngiltere'de 67 yaşındaki Janusz Racz'a uygulandı. Racz, bu aşıyı altı hafta boyunca haftada bir, ardından 54 hafta boyunca her üç haftada bir alacak.

Takviye gıda kullanımında gizli tehlike Takviye gıda kullanımında gizli tehlike

KANSER HÜCRELERİNİ AVLAMAYA YÖNELİK YENİ BİR UMUT

Bilim insanları, bu yeni mRNA aşısının vücudun kanser hücrelerini avlayıp öldürmesini ve tekrar ortaya çıkmalarını engellemesini amaçlıyor. BNT116, BioNTech tarafından üretilen ve akciğer kanserinin tedavisinde kullanılacak olan bu aşı, özellikle hastalığın en yaygın formuna karşı mücadelede bir umut ışığı olarak görülüyor.

TÜRKİYE DAHİL 7 ÜLKEDE 130 HASTADA DENENECEK

Birinci faz klinik denemeleri kapsamında, İngiltere, ABD, Almanya, Macaristan, Polonya, İspanya ve Türkiye’deki 34 araştırma merkezinde, ameliyat veya radyoterapi öncesi erken evreden geç evre hastalığa veya tekrarlayan kansere kadar çeşitli aşamalarda bulunan yaklaşık 130 hastaya bu aşı uygulanacak. Aşı, immünoterapiyle birlikte verilecek ve tedavi sürecinin etkinliği detaylı bir şekilde izlenecek.

KÜRESEL BİR MÜCADELENİN PARÇASI

Her yıl dünya çapında yaklaşık 1.8 milyon insanın ölümüne neden olan akciğer kanseriyle mücadelede bu yeni aşı, küresel bir çözüm olarak büyük bir ilgiyle takip ediliyor. Türkiye'nin de içinde bulunduğu bu deneme süreci, kanser tedavisinde yeni bir dönemin habercisi olabilir.