Dünyanın en zengin insanı
Elon Musk, ham lityumun arıtılması işinin çok karlı olduğunu belirtmesi üzerine gözler
Türkiye'ye çevrildi. Türkiye, sahip olduğu
bor madenleri sayesinde bu alanda öncü olabilir.
ABD'li milyarder Elon Musk, ham lityumun arıtılması işini "para basma ruhsatı" olarak tanımladı. Musk'ın bu açıklamasının ardından Türkiye’nin lityum üretimi için attığı adımlar da önem kazanmış oldu.
Elon Musk, hammaddeleri topraktan Tesla arabalarına almanın işin karmaşık ve zor kısmı olduğunu söyleyerek lityum arıtmayı, “para basma ruhsatı” diye tanımladı. Milyarder, özellikle elektrikli otomobillerde kullanılan bataryalarda önemli rol oynayan lityum materyalinde büyük paralar olduğunu söylüyor.
Ekonomistler, ham maddelerin maliyetinin satılan lityum kimyasallarının fiyatından daha hızlı artması durumunda kâr marjı düşse de bu alandaki yatırımların önemine dikkat çekiyor.
Lityum üreticilerinden malzeme satın alan ve işleyen şirketler özel kimyasalların fiyatlarında otomobil üreticilerinden gelen hızlı siparişler rekor bir artışa yol açtığı için marjlar bu yılın başlarında yükselmişti.
REKOR KÂRLAR AÇIKLANIYOR
Musk'ın yorumları, lityum rafinerilerini ön plana çıkarırken, Tesla ve diğer otomobil üreticileri, uzun vadeli bir maden arzı sıkıntısı riskine karşı giderek daha fazla tetikte. Ford ve General Motors da dahil olmak üzere otomobil üreticileri, son aylarda hem madenciler hem de işlemcilerle pil metalleri için uzun vadeli tedarik anlaşmaları yapıyor.
Şili'nin en büyük ikinci tedarikçisi olan SQM, geçen çarşamba üç aylık rekor kar bildirdi ve fiyatların yılın geri kalanında yüksek kalmasını beklediğini söyledi.
TÜRKİYE ÖNE ÇIKIYOR
Türkiye’nin sahip olduğu bor madenleri bu noktada önem kazandı. Eti Maden, Lityum Karbonat Üretim Tesisini 2020 yılının sonunda açmıştı. Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ile 2021 yılı sonunda görüşen Musk, Türkiye’nin otomobili TOGG’da da büyük rol oynayacak lityum bataryaları konusunda atılabilecek ortak adımları ele almıştı.