Bu gelişmenin arkasında Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’nde patlak veren "sahte diploma" skandalı, eski YÖDAK Başkanı Turgay Avcı’nın tutuklanması ve uluslararası öğrenciler üzerinden gerçekleştirildiği öne sürülen “insan ticareti” suçlamaları yer aldı.

RUM BASINI: “YÖDAK, KIBRIS’IN İMAJINA ZARAR VERİYOR”

Kıbrıs Cumhuriyeti Yüksek Öğrenim Kalite Güvence ve Akreditasyon Ajansı (Dipae), ENQA’ya sunduğu mektupta, YÖDAK’ın üyeliğinin “Kıbrıs’ın ve adadaki yükseköğretimin itibarını düşürdüğünü” iddia etti. Ayrıca kuzeydeki üniversitelerin "Kıbrıs adını kullanarak, işgal altındaki topraklar üzerinde faaliyet gösterdiği" savunuldu.


“TEKRAR BAŞVURUYA DAVET EDİLDİK”

YÖDAK Başkanı Aykut Hocanın, yaptığı açıklamada üyelik iptali kararını doğruladı ve süreçle ilgili bilgi verdi. Hocanın, “Başvurumuz reddedildi ancak tekrar başvuru yapmamız için davet edildik.” ifadelerini kullandı.

YENİDEN BAŞVURU İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Hocanın, yeniden başvuru öncesinde uluslararası öğrenci kayıt ve transfer tüzüğü ile ilgili daha detaylı bilgi hazırlanacağını ve üniversitelere yönelik denetim raporlarının tamamlanacağını söyledi.


“ESAS ŞİKAYET RUM TARAFINDAN GELDİ”

ENQA üyeliğinin iptaliyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Hocanın, “Sahte diploma skandalı ve bir önceki başkanın tutuklanması, yükseköğretim sistemimizin itibarını zedeledi. Ayrıca kuzeydeki öğrenciler, Kıbrıs Cumhuriyeti gibi tanıtılarak, ‘Avrupa Birliği ülkesine geleceksin’ denilerek kandırılıyor. Bu durum insan kaçakçılığına sebep oluyor ve öğrenciler güney tarafına geçerek şikâyette bulunuyor. Rum tarafının esas itiraz noktaları bunlar.” ifadelerini kullandı.


“RUM TARAFI YILLARDIR YÖDAK ÜYELİĞİNE KARŞI ÇIKIYOR”

Hocanın, Rum temsilcilerin uzun zamandır YÖDAK’ın ENQA üyeliğine karşı çıktığını belirterek, “Kuzeydeki üniversitelerin Rum malları üzerine inşa edildiği, eğitim kalitesizliği ve diplomaların denkliği olmadığı gibi iddialarla sürekli şikâyette bulunuyorlar.” dedi.

ENQA ÜYELİĞİNİN ÖNEMİ VURGULANDI

YÖDAK Başkanı, ENQA üyeliğinin önemine dikkat çekerek, “Avrupa standartlarında akreditasyon süreçlerini takip etmek, bilgi paylaşım ağında yer almak ve Avrupa standartlarında akreditasyon yapabilmek için ENQA’ya üyelik elzemdir.” ifadelerini kullandı.


“YENİDEN BAŞVURUYU KAPSAYAN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR”

Hocanın, süreçle ilgili detaylara değinerek, ENQA Yönetim Kurulu’nun YÖDAK’tan kapsamlı raporlar talep ettiğini söyledi. “YÖDAK’ın yapısına ilişkin, bağımsız mı yoksa siyasi etkiler altında mı olduğuna dair sorular ilettiler. Tüm bu soruları cevaplandırıp detaylı raporlar sunduk. Ayrıca, uluslararası öğrencilerin kabul ve transfer süreçlerini daha sıkı denetleyecek yeni düzenlemeler hazırladığımızı belirttik.” diye konuştu.


“SON YAŞANANLAR YÖNETİM KURULUNU İKNA ETMEDİ”

Hocanın, Financial Times gazetesinde yer alan olumsuz haberlerin ve yaşanan skandalların, ENQA Yönetim Kurulu’nu ikna etmediğini ifade etti. Malta’da gerçekleştirilen toplantıda üyelik meselesinin tartışıldığını belirten Hocanın, “Son yaşananlarla ilgili ENQA Yönetim Kurulu ikna olmadığını bildirdi. Karar Genel Kurul’a sunulmadı ve üyelik yenileme başvurumuz reddedildi.” dedi.

Sonay Adem anısına maç yapıldı Sonay Adem anısına maç yapıldı

“KIBRIS’TAKİ TÜM YETKİLİLERİ BİLGİLENDİRDİK”

Aykut Hocanın, YÖDAK’ın üyelik iptali süreciyle ilgili detayları Cumhurbaşkanlığı, Eğitim Bakanlığı ve üniversite rektörlüklerine aktardığını ifade etti.


TAM ÜYELİK BAŞVURUSU DA REDDEDİLDİ

YÖDAK’ın 2007 yılından bu yana ENQA’da gözlemci üye statüsünde olduğunu belirten Hocanın, tam üyelik başvurusunun da reddedildiğini açıkladı. Hocanın, “ENQA’da iki çeşit üyelik var: Tam üyelik ve gözlemci üyelik. Tam üyelik sadece AB ülkelerine açık, biz başvurduk ancak kabul edilmedi.” ifadelerini kullandı.


“ÜYELİK ÜCRETİNİ ÖDEDİK, SÜRECİ DEVAM ETTİRDİK”

ENQA üyeliği için yıllık 3 bin Euro ödeme yaptıklarını belirten Hocanın, “Mart ayında göreve geldiğimde üyelik ücretimizi ödedik ve süreci devam ettirdik. Ancak Rum tarafının sürekli itirazları bu süreci baltaladı.” dedi.