Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ-SEN) Başkanı Ercan Hoşkara konuşma yaptığı basın toplantısında, DAÜ’nün sürdürebilir bir mali yapıya ulaşması için çalışmaların sürdüğünü belirtti.
Ercan Hoşkara, geçmişten bu güne gelen kıdem tazminatları eksikliği için 600 milyon TL ihtiyaç gerektirdiğini kaydetti.
Dışsal anlamda yüksek öğretimin yarattığı problemler olduğunu da kaydeden Hoşkara, “DAÜ’nün kendi içindeki verimsiz yönetimi ve bu duruma müdahale edilememesi doğru bir algı değil” ifadelerini kullandı.
Sekiz aydır bir protokol taslağı üzerinde uğraştıklarının da altını çizen Hoşkara, sorunu kapsamlı çözemediklerini söyledi.
“DAÜ’NÜN BU NOKTAYA GELMESİNİN NEDENİ KÖTÜ YÖNETİM VE BUNA BAĞLI SORUNLAR”
“Örneğin kıdem tazminatları meselesi vardı, fakat hayat pahalılığı oranının artışı ile sorun içinden çıkılmaz noktaya geldi” diyen Hoşkara, bu anlamda DAÜ’nün bu noktaya gelmesinin nedeni kötü yönetim ve buna bağlı sorunlar” dedi.
2 ana başlıkla DAÜ’de yaşanan krizi örneklendiren Hoşkara, bunların yüksek öğrenim vizyonsuzluğu ve DAÜ’nün iç sorunlarına kayıtsız kalınışı olduğunu söyledi.
“DAÜ’NÜN BİR KRİZ YÖNETİMİNE İHTİYACI VARDIR!”
“DAÜ’nün bir kriz yönetimine ihtiyacı vardır!” diyen Hoşkara, uzlaşı ve birliktelik sağlanması gerektiğini altını çizdi.
Son günlerde maaşlar ile ilgili bir konunun da ortaya atılarak yanlış algı yaratılmaya çalışılmakta olduğunu ifade eden Hoşkara, “Maaşlar ile ilgili hâlihazırda bir düzenleme yapıldı… Bizim ihtiyaç duyduğumuz konu DAÜ’yü verimli noktaya getirmek” dedi.
Protokol taslağı içinde yer alan ciddi adımların tamamen hayata geçmesi gerektiğine değinen Hoşkara, 3 aydır görevde olan yeni rektörümüz Hasan Kılıç’ın geçmişten daha olumlu bir tavır izlemekte olduğunu kaydederek “Kral çıplak demektedir ve bu bizim için önemlidir” ifadelerini kullandı.
“BİRLİKTELİĞİMİZE HÜKÜMETTE DAHİL OLMALI”
Hoşkara, DAÜ-SEN ve DAÜ’de örgütlü sendikalar olarak bu olumlu sürece destek verdiklerinin altını çizerek, bu birlikteliğe hükümetin de dahil olup imkan vermesi gerektiğini söyledi.
“DAÜ’NÜN AYAKTA KALMASI İÇİN HERKES ÇALIŞIYOR”
Çözümün yaratılması için bütüncül davranılması gerektiğinin altını çizen Hoşkara, “Muhalefet milletvekillerinin verdiği desteği de hükümet iyi kavramalı. DAÜ’nün ayakta kalması için herkes çalışıyor” dedi.
Hoşkara, hükümet ve başbakanın da inisiyatif almasının kendileri için önemli olduğunu belirtti.
Hoşkara ayrıca, krizin aşılması için geçici tedbirlerin alınması gerektiğini ama artık kalıcı çözümlere gerek olduğunu da kaydetti.