CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, 62’nci madde tahtında söz aldı. Erhürman, her alanda olduğu gibi narenciyede de plansız ve zamansız işler yapıldığını kaydetti.
Narenciyeyle uğraşan kurumların uyanık olması, narenciyedeki krizle ilgili planın devreye koyması gerektiğini ifade eden Erhürman, “Kısa vadeli sorun hastalıktır ama orta ve uzun vadede yapılması gerekenlerin yapılmadığı da aşikardır. Mandora konusunun ciddi şekilde masaya yatırılması gerektiği açıktır” dedi.
Erhürman, narenciyedeki hastalıkla mücadelenin Güney’le eş zamanlı yapılması gerektiğini de vurguladı.
Bu konuda iş birliğine her zaman açık olduklarını da belirten Tufan Erhürman, narenciye üreticisinin rahatlatılması gerektiğini kaydetti.
Tufan Erhürman, Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı’nın Koop Süt’le ilgili açıklamasını da eleştirerek, “Bakanlığa bağlı Koop Süt ne demek? Yapılan işlerin hepsi cahilce, abuk subuk….” ifadelerini kullandı.
Emlak vergisi konusunda hükümetten henüz bir açıklama gelmediğini de kaydeden Erhürman, emlak vergilerinin kademelendirilmesinin bir an önce yapılması gerektiğini söyledi.
Tufan Erhürman, toplanan trafik cezalarının belediyelere verilmediğini, mart ayından beri bunu almayan belediye olduğunu da kaydetti.
Spor fonunun spor fonu olmaktan çıktığını, 2023 itibarıyla bu fonda 276 milyon toplandığını ancak bunun sadece 42 milyonunun spora gittiğini belirten Erhürman, fonların nasıl verileceğinin kriter ve gerekçe olmaksızın “başka bir takım şey” üzerinden belirlendiğini savundu.
Fonların masaya yatırılmasından yana olduklarını kaydeden Erhürman, “Fonlar bu şekilde yönetilmez” dedi.
Son dönemde Kamu Hizmeti Komisyonu’nun yaptığı sınavların sonuçlarının “alarm” seviyesinde olduğunu kaydeden Erhürman, sınava katılanların yüzde 50’sinin “20 Temmuz Barış Harekatı nereden başladı?” sorusuna yanlış cevap verdiğini söyledi.
Sanayiyle ilgili de konuşan, TC ile bu konuda yeni bir protokol imzalandığını belirten Erhürman, Türkiye’nin finansman desteğinin önemli olduğunu ancak KKTC’deki sanayicilerin Türkiye Cumhuriyeti’nden sanayicilerle rekabet etmesinin mümkün olmadığını kaydetti.
Erhürman, bu protokolün bu şekliyle Meclisten geçmesinin soruna neden olacağını, vakit varken ek protokol yapılması gerektiğini söyledi.