KIBRIS

Erhürman: “Eksiklikler devam ederken lisansı yenileyecek misiniz?”

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Ercan Havalimanına ilişkin yaptığı konuşmada, “Havalimanındaki mevcut tüm sıkıntılara rağmen”, havalimanı çalıştırma lisansı verme yetkisinin Bakanlar Kurulu tarafından uzmanlardan alınarak, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığına verilmesini eleştirdi

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Ercan Havalimanına ilişkin yaptığı konuşmada, “Havalimanındaki mevcut tüm sıkıntılara rağmen”, havalimanı çalıştırma lisansı verme yetkisinin Bakanlar Kurulu tarafından uzmanlardan alınarak, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığına verilmesini eleştirdi. 

Meclis Genel Kurulunun bugünkü oturumunda, 62’nci madde tahtında konuşma yapan Erhürman, bu konuda yapılan 2 tüzük değişikliğine işaret etti. 

Bakanlar Kurulunun söz konusu tüzük değişikliklerini yaparken, gerekçe olarak Ercan Havalimanındaki eksikliklerin devam ettiğini gösterdiğini söyleyen Erhürman; “uzmanların eksiklikler devam ederken lisans vermeyeceklerinin bilindiği için” bu yetkinin Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanına aktarıldığını savundu.

“Ercan Havalimanında yaşanabilecek bir olumsuzluktan tüm Bakanlar Kurulu sorumlu olacaktır” diyen Erhürman, havalimanı çalıştırma lisansının 6 aylık süreyle verildiğini ve son verilen lisansın haziran ayında biteceğini hatırlatarak, buna rağmen eksikliklerin halen devam ettiğini öne sürdü.

-“Eksiklikler devam ederken lisansı yenileyecek misiniz?” 

“Ercan Havalimanında eksiklikler devam ederken lisansı yenileyecek misiniz?” sorusunu yönelten Erhürman, can ve mal güvenliği risklerine işaret etti.

Ercan’a ilişkin şirket ve hükümet arasında yapılan sözleşmelerde, olmadığı halde bir “ihtilaf” yaratıldığını ve üzerine 59 milyon euro verildiğini savunan Erhürman, bu konunun ülke yargısının da elinden alınarak Türkiye’deki bir tahkim heyetine verilmesini eleştirdi. Erhürman, belirlenen tahkim heyetinin yetki süresinin de geçmiş olduğunu öne sürdü.

Başkan Erhürman, Ercan Havalimanına ilişkin şirketle yapılan sözleşmede, şirketin yapacağı işler ve bu işler için idareden para talep edemeyeceğinin çok açık bir şekilde yazıldığını kaydetti. Erhürman, buna rağmen, bu maddelerin “ihtilaflı” konu olarak kabul edilmesinin “anlaşılır” olmadığını söyledi.

Erhürman, hükümetin bu sorunların içerisinden nasıl çıkacağı konusunda bir fikri olmadığını kaydetti, “Şeytan bunun içerisinden çıkamaz” dedi. 

- “Narenciye için bir an önce girişim yapılmalı”

Narenciyede yaşanan sıkıntılara da değinen Erhürman, Türkiye’den dönen hükümet ortaklarının “zararın tespiti için Türkiye’den bir heyet geleceği” dışında bir açıklama yapmadıklarını söyledi.

Şu anda Yeşil Hat üzerinden narenciyede ihracatın devam ettiğine ve bu ihracatın Avrupa Birliği'nin verdiği sağlık sertifikalarıyla yapıldığına işaret eden Erhürman, Avrupa Birliği’nin ülkede bu hastalığın olduğunu bildiğini ve buna rağmen ihracata izin verdiğini belirtti. 

Erhürman, hastalığın gıda güvenliğine bir etkisi olmadığının bilindiğini, bundan dolayı ihracatın engellenmediğini vurguladı.

Yapılması gerekenin zarar tespiti değil, ihracatın nasıl yapılacağının belirlenmesi olduğunu söyleyen Erhürman, Türkiye’nin “0 tolerans” politikasına saygı duyduğunu ancak 15 bin tona kadar izin verip, daha fazlasına izin verilmesinin “anlaşılacak bir durum” olmadığını ifade etti. 

Narenciyede bu senenin kaybedildiğini öne süren Erhürman, gerekli girişimlerin hiç vakit kaybedilmeden yapılması çağrısında bulundu; önlem alınmazsa vektör böceklerin gelecek sene de olacağını kaydetti. 

Sorunun adanın her 2 tarafında da olduğuna işaret eden Erhürman, sürdürülebilir bir çözüm için koordinasyon yapılması gerektiğini belirtti.

- “İnsanlar inim inim inliyor”

Piyasadaki pahalılık hakkında konuşan ve “denetim eksikliği” eleştirisinde de bulunan Erhürman, Güney’e geçip alışveriş yapan insanlarda artış olduğunu savundu.

Erhüman, çözüm olarak, temel gıda, temizlik, çocuk, kadın ve yaşlı bakım malzemeleri konusunda taraflarla bir araya gelinerek, bir çalışma yapılması önerisinde bulundu. 

Şubat ayı içerisinde ekmeğin fiyatının 12 TL, 15 TL ve 13.5 TL fiyatları arasında 5 defa değiştirildiğini anımsatan, en temel malzemede bile anlaşılamadığını öne süren Erhürman, piyasada düzenleme için kimsenin yetkililere güvenemediğini iddia etti. 

Erhürman, yaşanılan ekonomik sıkıntılara değinerek, “insanlar inim inim inliyor” dedi.