KIBRIS

Ertuğruloğlu: "Bakanlığımızca yurt dışı geçici görev yollukları kalemi önem arz etmektedir"

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda ilk olarak 897 milyon 914 bin TL’lik Dışişleri Bakanlığı bütçesi görüşülüyor. Bakanlığının bütçesiyle ilgili konuşan Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, "Dışişleri Bakanlığı olarak muhataplarımıza her fırsatta adada huzur ve güvenin sağlanmasının tek yolunun taraflara eşit muamele ile mümkün olabileceğini vurguluyoruz.” dedi.

-Ertuğruloğlu: "Devletler arası ilişkilerde yeni dengelerin belirlenmekte olduğu bir zamandayız"

Bütçeyle ilgili ilk sözü Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu aldı. Ertuğruloğlu, Dışişleri Bakanlığı olarak temel hedeflerinin Kıbrıs Türk halkının haklarını her yer ve koşulda savunmak olduğunu dile getirdi.

GKRY tarafından ülke aleyhinde yürütülen her türlü propaganda ve faaliyete karşı adımların atılması için gayret gösterdiklerini belirten Ertuğruloğlu, 50 yılı aşkındır süren federasyon müzakerelerinin başarısız olduğunu kaydederek mevcut gerçekler ışığında belirlenen yeni devlet politikasının dünyaya duyurulduğunu anımsattı.

Belirli alanlarda iş birliğinin müzakere edilebileceğini kaydeden Ertuğruloğlu, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC’nin tanınması yönündeki çağrılarına da işaret etti.

Uluslararası sistemin büyük bir değişim ve dönüşüm içinde olduğunu dile getiren Ertuğruloğlu gerek küresel gerek bölgesel aktörlerle iş birliği içinde olduklarını kaydetti.

“Devletler arası ilişkilerde yeni dengelerin belirlenmekte olduğu bir zamandayız” diyen Ertuğruloğlu, Rum liderliğinin de bu hızlı değişim döneminde gerek küresel gerekse bölgesel aktörlerle bilhassa askeri alanda iş birlikleri geliştirmeye çalıştığını dile getirdi ve şöyle devam etti:

“Figüranlığı aktörlükle karıştıran Rum komşularımızın boylarını aşan işlere girişmesi hüsranla sonuçlanmaya mahkumdur. Kuşkusuz küresel etkisi gün geçtikçe artan bölgenin tek gücü Anavatan Türkiye'dir ve hiçbir güç Anavatan Türkiye ile Kıbrıs Türk halkının Doğu Akdeniz bölgesindeki varlığını ve haklarını yok saymaya yetmeyecektir.”

Kıbrıs Türk halkı üzerinde yıllardan bu yana devam eden haksız ve insanlık dışı izolasyon ve ambargoların kaldırılması ve Kıbrıs Türk halkının dünya ile buluşmasının önündeki engellerin kaldırılması için Anavatan Türkiye ile birlikte mücadeleye devam edeceklerini söyleyen Ertuğruloğlu, “Dışişleri Bakanlığı olarak muhataplarımıza her fırsatta adada huzur ve güvenin sağlanmasının tek yolunun taraflara eşit muamele ile mümkün olabileceğini vurguluyoruz.” diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti'nin güçlü desteği sayesinde 2022 yılında gözlemci üye olunan Türk Devletleri Teşkilatı nezihinde yürütülen temsiliyetin önemine işaret eden Ertuğruloğlu, “Dışişleri Bakanlığı olarak izlediğimiz proaktif ve girişimci siyaset uyarınca 2024 yılı içinde Türk Devletler Teşkilatı’nın yanı sıra İslam İşbirliği Teşkilatı ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın toplantılarına da katıldık, birçok ülkede temaslarda bulunduk” dedi.

Ertuğruloğlu, bakanlık personelinin Cumhurbaşkanlığı tarafından yürütülen çeşitli çalışmalarda özellikle iki taraflı teknik komitelerde aktif olarak görev aldıklarını da dile getirdi.

-Dışişleri bütçesine ayrılan pay yüzde 0,6

Dışişleri Bakanlığı’na devlet genel bütçesi içinden ayrılan payın yüzde 0,6'ya tekabül ettiğine işaret eden Ertuğruloğlu, bakanlığın merkez örgütü ve sayısı 27'ye ulaşan ve yenileri açılması öngörülen yurt dışı uygulama birimleriyle faaliyetlerini çok kısıtlı imkanlara rağmen en iyi şekilde yerine getirmek için takdire şayan gayret gösterdiğini vurguladı.

Her yıl alınan yeni meslek memurları ile bakanlık kadrolarının genişlediğini ve güçlendiğini anlatan Ertuğruloğlu, “Kıbrıs Türk halkının haklı taleplerini ortaya koymak ve seslerini duyurmak yurt dışı temaslarla mümkün olmaktadır. Bu bağlamda bakanlığımızca yurt dışı geçici görev yollukları kalemi önem arz etmektedir. Tüm imkanları zorlayarak temaslarımızı artırmakta kararlıyız” dedi.