YAŞAM

Et pişirirken dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

Kurban Bayramı'nda et tüketimiyle ilgili uyarılarda bulundu. Kuşcu, yeni kesilen etin kızartılmaması gerektiğini belirterek, mümkün olduğunca haşlama, ızgara veya fırında pişirilmesi gerektiğini söyledi. Mangal yapılacaksa da kömürleşmeye izin verilmemesi gerektiğini vurgulayan Kuşcu, etin kömürleşmesi durumunda kanserojen özellik kazanabileceğini ifade etti. Bu nedenle etin kömürleşmeden pişirilmesi için belli bir mesafede pişirilmesi gerektiğini belirtti.
"ETLERİ KENDİ YAĞINDA PİŞİRİN"
Kuşcu, etin pişirilme yöntemiyle ilgili olarak da şunları söyledi: "Et pişirilirken yağ ilavesi yapılmamalıdır. Tereyağı eklenmeden kendi yağında pişirilmesi tercih edilir. Kalp damar hastalığı, diyabet veya hipertansiyon gibi rahatsızlıkları olan kişilerde yağ tüketimine dikkat edilmeli, etin yağları sıyrılmalıdır. Kızartma yönteminden kaçınılmalı, mümkün olduğunca haşlama, ızgara veya fırında pişirme tercih edilmelidir."
"BAYRAM SABAHI MUTLAKA KAHVALTI YAPILMALI"
Etin dinlenmesinin de önemli olduğunu vurgulayan Kuşcu, etin kesildikten sonra en az 24 saat dinlenmesi gerektiğini belirtti. Etin dinlendikten sonra haşlama, ızgara veya fırında pişirilmesinin uygun olduğunu söyledi. Kurban Bayramı sabahında ise mutlaka kahvaltı yapılması gerektiğini ifade eden Kuşcu, etin direkt olarak kesildikten sonra kavurma şeklinde tüketilmemesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, et tüketimi miktarının bir porsiyonu geçmemesi ve günde 2 litre su içilmesi, sebze ve meyve tüketimine dikkat edilmesi, bulgur tercih edilmesi ve posa alımının artırılması gerektiğini de sözlerine ekledi. Etin saklanmasıyla ilgili olarak Kuşcu, etlerin tek kullanımlık paketlerde veya kilitli poşetlerde saklanması gerektiğini söyledi. Eksi 2 santigrat derecede bir hafta, eksi 18 santigrat derecede ise 3-4 ay kadar saklanabileceğini belirtti. Etin yıkanmaması gerektiğini vurgulayan Kuşcu, yıkanması durumunda etin bozulma sürecinin hızlanabileceğini ifade etti. Etin dinlendirilmeden önce belli bir süre bekletilmesi gerektiğini ve ardından buzdolabına konulması gerektiğini belirtti. Eğer buzlu et çözültecekse, etin buzdolabının alt sınırında, yani 4 santigrat derecede çözülmesi gerektiğini söyledi.