DEPREM SONRASI PREFABRİKE YAPILARA YÖNELİK GEÇİCİ ÇÖZÜMLER

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Interfresh Eurasia Fuarı'nda yerini aldı Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Interfresh Eurasia Fuarı'nda yerini aldı

2023 yılında yaşanan büyük depremin ardından, Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan analizler sonucunda 294 okul binası riskli yapı olarak kabul edilip boşaltıldı. Bu boşaltılan okullarda eğitim görecek öğrenciler için 218 adet prefabrik sınıf yapılması kararlaştırıldı.

PREFABRİK YAPILARIN DEZAVANTAJLARI

EVYAD, prefabrik yapıların acil durumlar (savaş, sel, doğal afetler) için kısa vadeli çözümler olduğunu vurgularken, sağlıklı ve güvenli kullanım için dikkat edilmesi gereken birkaç önemli noktayı sıraladı:

  1. Sağlam İskelet Yapısı: Prefabrik yapılar inşa edilirken, mutlaka sağlam çelik iskelet kullanılmalı ve bu yapıların depreme dayanıklı olması sağlanmalıdır.
  2. Yangına Dayanıklı Malzemeler: İç mekanlarda PVC malzeme kullanımından kaçınılmalı, yangına dayanıklı malzemeler tercih edilmelidir. Aksi halde, yangın durumunda büyük felaketlerle karşılaşılabilir. Özellikle, kapıların sınıf içine doğru açılmasının yangın anında tehlike yaratabileceği belirtildi.
  3. Doğal Aydınlatma Sorunu: Prefabrik sınıf modüllerinin 48 metrekare taban alanına sahip olması gerekmektedir, ancak mevcut modüllerin doğal ışık alımında yetersiz kalması öğrencilerin sınıf algısını olumsuz etkileyebilir.
  4. Ses Yalıtımı Eksikliği: Isı yalıtımı için kullanılan sandviç panellerin iyi bir çözüm olmasına karşın, ses geçirgenliği yüksektir. Bu da yağmur yağdığında tavana çarpan yağmur damlalarının öğrencilerin dikkatini dağıtmasına neden olacaktır.
  5. İç Mekan Havalandırma Sorunu: Sandviç panellerin hava geçirmez yapısı nedeniyle, iç mekanların yetersiz havalandırılması durumunda nem oranı yükselebilir. Bu da küf oluşumuna ve çocuklarda enfeksiyon riskine yol açabilir. Kalabalık sınıflar bu durumu daha da kötüleştirebilir.

YAPILMASI GEREKENLER

EVYAD, prefabrik yapıların geçici bir çözüm olduğunu vurgulayarak, acilen gerekli yatırımların yapılarak kalıcı betonarme okul binalarının inşa edilmesi gerektiğini belirtti. Bu yapılar, geçici bir süre için kullanılmalı ve hızlı bir şekilde betonarme sınıfların yapılması için çalışmalar başlatılmalıdır. Yapıların tasarımında, PVC malzemelerle öğrencilerin temasının azaltılması, prefabrik yapılar yerine daha güvenli çözümler sunulması önerilmektedir.

"KALICI ÇÖZÜMLER İÇİN HAREKETE GEÇİLMELİ"
EVYAD, prefabrik yapıların eğitimde uzun vadede çözüm olmayacağını vurgularken, "Bu yapılar sadece kısa süreli bir kullanım için uygundur. Yeni ve güvenli betonarme yapılar inşa edilerek eğitim sistemimizde kalıcı çözümler üretilmelidir," ifadelerini kullandı.

Editör: U. Ç.