KIBRIS

Gardiyanoğlu oda ve birliklerin ön izin yetkilerini ellerinden aldı

Oda ve birliklere ön izin yetkisi veren protokoller, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından iptal edildi. Banka teminatlarının, yeniden işveren vekillerince bakanlığa verilmesi kararlaştırıldı.

Oda ve birliklere ön izin yetkisi veren protokoller, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından iptal edildi. Banka teminatlarının, yeniden işveren vekillerince bakanlığa verilmesi kararlaştırıldı.

Anayasa’ya ve yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle uzun süredir tartışılan, oda ve birliklere devredilen ön izin başvurularına ilişkin protokoller kaldırıldı. İlk olarak 2007 yılında Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği ile, 2019’da Kıbrıs Türk Sanayi Odası ve 2022’de Kıbrıs Türk Ticaret Odası ile imzalanan protokoller kapsamında yabancı uyruklu işçilerin istihdam başvurusu ve ön izin işlemleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan oda ve birliklere devredilmişti.

63/2006 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Yasası uyarınca banka teminat mektubu düzenlemesinin bu oda ve birlik üyeleri için uygulanmaması kararlaştırılmış, teminatların adı geçen oda ve birlikler tarafından oluşturulacak havuzlarda toplanması öngörülmüştü. Ancak bu düzenlemeler sonucunda üçüncü ülkelerden getirilen işçilerin teminatlarının boşa çıkarıldığı ileri sürülüyordu.

Protokoller Kaldırıldı

MYK Haber’e konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, protokollerin iptal edildiğini duyurdu. Bakan Gardiyanoğlu, “Gerekli yazılar yazılıyor. Yarın itibarıyla verilen tüm yetki bakanlığımızda olacak.” açıklamasında bulundu. Gardiyanoğlu, muhaceret affı nedeniyle 3,5 aydır ön izinlerin kapatıldığını, yalnızca mücbir alanlarda kota verildiğini de hatırlattı.

"Emek Sömürüsü ve İnsan Ticareti Gündeme Gelmişti"

Yetki devirlerinin kayıtsız yabancı uyruklu işçi istihdamının önlenmesi amacıyla hayata geçirildiğini belirten yetkililer, son dönemde bu düzenlemenin “rant kapısına dönüştüğü” iddialarıyla gündeme geldiğini ifade etti.

Ön izin başvurusunun ücretsiz olmasına rağmen, 7-10 bin euro arasında gayri yasal ücret talep edildiği iddiaları ortaya atılmıştı. Bu durumun, “emek sömürüsü ve insan ticareti üzerinden milyonlarca liralık bir sektör” yarattığı ileri sürülmüştü.

Kaynak: MYK Haber