TÜRKİYE

Gazeteci Hrant Dink katledilişinin 15. yılında anılacak

Agos gazetesinin kurucusu ve genel yayın yönetmeni Hrant Dink, "15 Eksik Yıl" sloganıyla katledildiği yerde anılacak. Anma etkinliğini düzenleyen "Hrant'ın Arkadaşları", bugün (çarşamba) saat 15.00 için Şişli Halaskargazi Caddesi üzerindeki Sebat Apartmanı önünde buluşma çağrısı yaptı.

19 Ocak 2007 yılında katledilen Hrant Dink ölümünün 15. yılında Şişli Halaskargazi Caddesi üzerindeki Sebat Apartmanı önünde anılacak. Anmayı düzenleyen "Hrant'ın Arkadaşları" anmaya katılacaklar için maske ve mesafe uyarısında bulundu. Bu yılki anma "15 Eksik Yıl" sloganıyla gerçekleştirilecek. Anmada balkondan konuşmalar yapılacak.

TGC'DEN ADALET ÇAĞRISI

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, 19 Ocak 2007 tarihinde kurucusu olduğu Agos gazetesi önünde katledilen gazeteci-yazar Hrant Dink'in ölüm yıldönümünde yaptığı açıklamada, "Agos gazetesinin kurucularından gazeteci - yazar Hrant Dink'in hain bir saldırı sonucu öldürülmesinin 15. yılındayız. Evrensel barışı savunan Hrant Dink'i iki ülke halklarının kardeşlik içinde yaşaması uğruna verdiği mücadeleyle hatırlıyoruz" ifadelerine yer verildi.

DİNK CİNAYETİNİN PERDE ARKASI

19 Ocak 2007'de uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren gazeteci Hrant Dink, yazın hayatına gazetelere gönderdiği kitap eleştirileri ile başladı. Türkiye onu ilk kez, basında çıkan yanlış haberlere gönderdiği düzeltmeler ile tanıdı. 5 Nisan 1996'da, kuruculuğunu, yayın yönetmenliğini ve başyazarlığını üstlendiği Agos gazetesinin ilk sayısı yayınlandı.

"TEHLİKELİ GİDİŞ"

Emperyalizme karşı uzlaşmaz tavrıyla dikkat çeken Dink, 2006 yılında yaptığı bir konuşmada, "Bu topraklar üzerinde asırlardır bir arada yaşayan insanların neden birbirine düştüğü hepimizin düşünmesi gereken bir konu. Geçmişte İngilizlerin, Rusların, Fransızların, Almanların şu topraklar üzerinde oynamış oldukları rol neyse bugün aynısı tekrarlanıyor. Geçmişte Ermeni halkı onlara güvendi ve yanıldı. Bugün Kürtlerin yaşadığı aynı şey. Bu çok tehlikeli bir gidiş" ifadelerini kullanmıştı.

CİNAYETTE FETÖ İZİ

Dink'in, tetikçi Ogün Samast tarafından öldürülmesinin ardından açılan davada, cinayetinin kilit ismi olduğu iddiasıyla gözaltına alınan Erhan Tuncel'in, Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) üye olmak suçundan cezaevinde bulunan Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek'in elemanı olduğu ortaya çıktı. Cinayetten yaklaşık 8 yıl sonra, yargılama yolu açılan FETÖ mensubu üst düzey emniyet görevleri Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer ve Celalettin Cerrah, şüpheli kamu görevlileri olarak soruşturmaya dahil edildi. Mahkeme, cinayetin FETÖ'nün talimatları, amaç ve ideallerine uygun olarak sanıkların iştirakiyle işlendiğine karar verdi