GENÇLER NEDEN ÜLKEYİ TERK EDİYOR?
Gençlerin ülkeyi terk etmesinin arkasında birçok sebep yatmakta. Özellikle bu yıl yaşanan ekonomik çöküş ve bunun da üzerine gelen siyasi skandallar gençleri ülkeden iten bir hale gelmiş durumda. Genç kesim göç etmenin kurtuluş olduğu düşüncesi ile hayatını planlıyor.
EĞİTİM İÇİN GİDENLER GERİ DÖNMÜYOR
KKTC’den yurt dışına yönelen gençlerin büyük bir kısmı, yükseköğrenim amacıyla ülkeyi terk ediyor. Başta İngiltere olmak üzere Avrupa ve Amerika, KKTC’li gençlerin eğitim için tercih ettiği başlıca bölgeler arasında yer alıyor. Ancak bu gençlerin büyük çoğunluğu, eğitimlerini tamamladıktan sonra ülkelerine geri dönmek istemiyor.
EKONOMİ GENÇLERİ GÖÇE ZORLUYOR
Son yıllarda artan döviz kurları, TL’nin değersizleşmesi gençler için büyük sorun yaratırken, Sterlin üzerinden ödenen ev kiraları ve araba satışları başta olmak üzere birçok ekonomik yapı gençlerin hayata atılmasının önüne geçtiği için genç nüfusumuz bu duruma alışmak yerine, öğrenim hayatlarında veya çalışma hayatlarında alım gücünün yüksek olduğu yerleri tercih ediyor.
Ekonomik sorunların yanı sıra, kariyer gelişimi için yeterli fırsatların olmaması da gençlerin yurt dışına yönelmesinde etkili. Sınırlı sektör çeşitliliği, inovasyon eksikliği ve yeni iş fırsatlarının yetersizliği, özellikle nitelikli genç iş gücünü yurt dışına çekiyor.
“YA MEMUR OLURUM YA DA YURT DIŞINA GİDERİM”
Yurt dışına gidenler kadar ülke içinde de gençlerde oluşan algı yıllardır devam ediyor. Henüz okul döneminde iş hayalleri kuran genç kesim, “Ya bu ülkeden gideceğim, ya da memur olacağım” fikri ile eğitim hayatından sonraki hayatının planlamasını da yapmaya çalışıyor. Ülkedeki birçok eksiklikten şikayetçi olmaları ve fikirleri bazı kesimler tarafından desteklenirken bazı kesimler tarafından karşı çıkılıyor.
GENÇ BEYİNLER GÖÇ EDERKEN, SİZ NE YAPIYORSUNUZ?
Beyin göçü, bir ülkenin geleceğinin de yok olması anlamına gelirken ülkemizdeki yöneticiler ve siyasiler bu durum için çözüm üretme eğiliminde değiller. Açılan onlarca üniversite, yüksek öğrenim maliyetleri, refah seviyesi, ve gençlerin göç etmesine neden olacak birçok etkene de müdahale edilmemesi gençlerin bu fikre daha yakın olmasına neden oluyor.