"Sokak Hayvanlarının ve Sokakta Gezdirilen Hayvanların Dışkılarının İnsan Sağlığına ve Doğaya Etkileri” konulu panel düzenlendi

Sokak hayvanlarının ve sokakta gezdirilen hayvanların dışkılarının insan sağlığı ile yaban hayatına olumsuz etkileri olabileceği; su ve hava kirliliği ile habitat bozulması yaratabileceği ifade edildi.

Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruplara müdahale edildi Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruplara müdahale edildi

Bu sabah düzenlenen “Sokak Hayvanlarının ve Sokakta Gezdirilen Hayvanların Dışkılarının İnsan Sağlığına ve Doğaya Etkileri” konulu panelde evcil hayvan sahiplerinin, evcil hayvanlarının dışkılarını temizlemesi ve uygun şekilde imha etmesi gerektiği vurgulandı.

Bilinçlendirme çalışmalarıyla toplumda çevre ve doğa koruma bilincinin artırılması gerektiğine de dikkat çekilen panelde belediyeler ve yerel yönetimlerin, kamusal alanlarda temizlik yapması ve uygun atık konteynerleri sağlamasının önemine işaret edildi.

Organizasyon Komitesi tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre Gazimağusa Bandabuliyada gerçekleştirilen panelde  Cemal Mert ile  Gülizar Eroğlu birer sunum yaptı.

Mağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay’ın da katıldığı panelde yapılan sunumlarda sokak hayvanlarının ve sokakta gezdirilen evcil hayvanların dışkılarının içinde patojenler ve bakteriler barınabildiği, bu patojenlerin insanlarla temasının toksoplazmoz, kuduz, paraziter enfeksiyonlar gibi hastalıkların yayılma riskini artırabileceği belirtildi.

Dışkıların yağmurla birlikte akarsulara ve göllere taşınarak su kaynaklarını kirletebileceği de ifade edilen sunumlarda bu durumun suyun içme suyu olarak kullanılmasını tehlikeye atabileceği ve sucul ekosistemlerde yaşayan canlıların sağlığını etkileyebileceği kaydedildi.

Sokak hayvanlarının dışkılarının kuruyup parçalandığında havaya zararlı partiküller salabileceği ve bu partiküllerin solunum yolu rahatsızlıklarına ve alerjik reaksiyonlara neden olabileceğine de dikkat çekildi.

“Sokak hayvanlarının ve gezdirilen evcil hayvanların dışkıları, yaban hayvanlar için doğal besin kaynakları olan böcekler, solucanlar ve diğer organizmaları kirletebilir. Bu durum, yaban hayvanlarının beslenme alışkanlıklarını ve popülasyonlarını etkileyebilir”, denildi.

Dışkıların yaban hayvanlarının yaşam alanlarında kirlilik ve habitat bozulması yaratma olasılığına da değinilen panelde, bu durumun yaban hayvanlarının üreme ve beslenme davranışlarını olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekildi.

Sunumlarda, “Patojenlerin ve parazitlerin yayılma riski, yaban hayvanlarının bağışıklık sistemini zayıflatabilir ve hastalıklara yol açabilir. Bu nedenlerle, sokak hayvanlarının ve sokakta gezdirilen evcil hayvanların dışkılarının yönetimi önemlidir” vurgusu da yapıldı.

Panel, “Her Daim Doğa Dostları Grubu”, “Karpaz Dostları Derneği”,  “Kıbrıs Sulak Alan Topluluğu”,  “TOVAD”, “Peyzaj Mimarları Odası”, ve “Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği” tarafından düzenlendi.

Editör: Umut Bilir