ÖZEL HABER |

Sahte diplomanın sadece birkaç kişinin organize ettiği bir suç olmadığını belirten Hoşkara, üniversitelerde rektör ve diğer yetkili isimlerin de bu sorunun parçası olabileceğini ifade etti. Hoşkara, "Öğrenciler okula gelmiş ve sınavlara girmiş gibi gösteriliyor; bu şekilde diplomalar sahte bir şekilde düzenleniyor" dedi.

“KOLAY DİPLOMA TEHLİKESİ MESLEKLERİ TEHDİT EDİYOR”

Hoşkara, sahte diplomanın yanı sıra "kolay diploma" uygulamalarının da önemli bir sorun haline geldiğini vurguladı. Üniversitelerde derslerden kolay geçiş ve düşük katılımla mezuniyetin yaygınlaştığını belirten Hoşkara, bu uygulamaların niteliksiz meslek sahiplerinin yetişmesine sebep olduğunu dile getirdi. "Özellikle yabancı öğrencilerde ve Kıbrıslı öğrencilerde bu kolaycılık dikkat çekici boyutlara ulaşmış durumda" dedi.

YENİ TÜZÜK ELEŞTİRİSİ: "BAŞARISIZ DERSLER DE GEÇERLİ SAYILIYOR"

28 Ağustos'ta yayınlanan ve yabancı öğrencilerle ilgili kayıt-kabul ve yatay geçiş süreçlerine dair düzenlemeleri içeren yeni tüzüğe de değinen Hoşkara, lisans seviyesindeki yatay geçişlerde başarısız olunan derslerin kabul edilmesine olanak tanıyan bir düzenleme yapıldığını belirtti. "Bu düzenlemeye sendika olarak itiraz ettik ve Eğitim Bakanlığı ile YÖDAK'a pozisyonumuzu ilettik" diye konuştu.

Dışişleri Bakanlığı: “ABD’yi, Rum kesimini cesaretlendirmekten vazgeçmeye davet ediyoruz” Dışişleri Bakanlığı: “ABD’yi, Rum kesimini cesaretlendirmekten vazgeçmeye davet ediyoruz”

"YÖK KURALLARI KUZEY KIBRIS'TA DA UYGULANSIN"

Hoşkara, Türkiye'deki Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrenciler için belirlediği kuralların Kuzey Kıbrıs'ta da uygulanması gerektiğini ifade etti. "YÖK, yatay geçiş yapacak öğrencilerin 100 üzerinden en az 60 not ortalamasına sahip olmasını ve geçiş yapacakları derslerde başarılı olmalarını şart koşuyor. Biz de bu kuralların Kıbrıslı ve yabancı öğrenciler için de uygulanmasını talep ediyoruz" dedi.

"TİCARİ KAYGILARLA EĞİTİM KALİTESİNİ DÜŞÜRÜYORLAR"

Başarısız derslerin başarılı sayılmasını öngören düzenlemeyi sert bir dille eleştiren Hoşkara, "Bu ticari kaygılarla başarısız derslerin de sayılmasını sağlayacak bir düzenleme. Bu kabul edilemez. Üniversiteler bu tür düzenlemelerle eğitimin kalitesini düşürüyor" diye konuştu.

Son olarak Hoşkara, bu düzenlemenin kamuoyuna açıklanması gerektiğini belirterek yetkililere seslendi: "Eğer bu düzenleme savunulacaksa, Eğitim Bakanı, Başbakan, YÖDAK Başkanı ve rektörler toplumun önüne çıkıp başarısız olunan bir dersin nasıl başarılı sayılabileceğini açıklasınlar" diyerek çağrıda bulundu.

Editör: S. Y.