"İlk bilinçli beyni yarattık"
Bilim her gün kendini biraz daha aşıyor! Son olarak Cortical Labs'den bilim insanları, laboratuvar ortamında ürettikleri mini beyinlere tenis benzeri bir oyun oynamayı öğretti. Beyin hücrelerinin, gerçek zamanlı tepkiler verebildiği kanıtlandı.
Bilim insanları oldukça ilginç bir duruma imza attı.
Neuron dergisinde yayınlanan biyoteknoloji girişimi Cortical Labs'den bilim insanları, laboratuvarda bir tabakta 'DishBrain' adı verilen ilk bilinçli beyni yarattıklarını iddia etti.
Bu beyinler laboratuvar ortamında kök hücre ve fare embriyoları kullanılarak üretildi. Bu sayede, bilimsel alanda bir ilk yaşandı ve laboratuvarda üretilen 800 bin beyin hücresi oyun oynamayı öğrendi.
Tenis benzeri bir oyun olan Pong'u oynamayı başaran beyin hücreleri, mini beyinlerin neler yapabileceğini kanıtladı.
Cortical Labs'ın Baş Bilimsel Sorumlusu ve çalışmanın baş yazarı olan Dr. Brett Kagan, "Yaşayan biyolojik nöronların, aktivitelerini değiştirmeye zorlayacak ve zekaya benzeyen bir şeye yol açacak şekilde etkileşime girebileceğimizi gösterdik" dedi.
MİNİK BEYİNLER 5 DAKİKA İÇERİSİNDE OYUN OYNAMAYI ÖĞRENDİ
Mini beyinlere, hareketlerini takip edecek şekilde elektrik probları takıldı. Bir nöron raketini ne kadar çok hareket ettirir ve topa vurursa, sivri uçlar o kadar güçlü hale geldi. Nöronlar atışı kaçırdığında, oyun becerileri Cortical Labs tarafından oluşturulan bir yazılım programı tarafından gözden geçirildi.
Ardından beyinler; bu geri bildirime tepki verdi ve doğru oyun oynamayı öğrendi.
Çalışmaya göre, bu, nöronların değişen bir çevrede "amaca yönelik bir şekilde, gerçek zamanlı olarak" uyum sağlayabildiğini gösterdi.
Ekip, geliştirilen teknoloji sayesinde Alzheimer ve epilepsi gibi nörodejeneratif hastalıkların tedavilerini test etmek için kullanılabilmeyi umuyor.
Bunlar da ilginizi çekebilir