KIBRIS

İncirli konuştu, Çavuşoğlu yanıtsız kalmadı!

CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli, “Ülkemizde Akademisyenlerin Güncel Sorunları, Çalışma Koşulları ve Özlük Hakları” konusunda konuşma yaptı.

İncirli, konuşmasına başlamadan önce ders kitapları konusundaki tartışmalara değinerek, pozitif bilimlere ve gerçeklere sahip çıkarak, çocukları da buna göre yetiştirmek gerektiğini ifade etti.

"YÜKSEKÖĞRETİMİN EKONOMİYE KATKISI YÜZDE 30"

Yükseköğretimin ekonomiye katkısının yüzde 30 olduğuna işaret eden İncirli, yükseköğrenimin sürdürülebilirliğiyle ilgili çalışma yapılmadığını belirtti.

Üniversiteler ile devlet arasında kopukluğun giderilmesi gerektiğini dile getiren İncirli, üniversitelerin toplumla bağının güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

"AKADEMİSYEN MAAŞLARINI DÜŞÜK GÖSTERİP, SİGORTA PRİMLERİNİ DÜŞÜK YATIRIYORLAR"

İncirli, akademisyenlerin maaşlarının düşük gösterilerek sigorta primlerinin düşük yatırıldığını, çalışanların haklarının gasp edildiğini ve devletten de çaldıklarını belirterek, bunu önlemek için çalışma yapılması gerektiğini kaydetti.

CTP’nin eğitim çalıştayında da bu konulara değinildiğini söyleyen İncirli, öğretmenlerin haklarının gasp edildiği noktada eğitimde kalite sağlanamayacağını belirtti.

İncirli, YÖDAK yasasının geçtiğini ancak yeterince güçlü bir yapısı olmayan kurulun üniversiteleri denetlemesi gerektiğini söyledi.

Uluslararası öğrenci konusuna değinen İncirli, çifte vize ile öğrencilerin ülkeye gelmesinin zorlaştırıldığını ve öğrencilere potansiyel suçlu muamelesi yapılamayacağını kaydetti.

İncirli, yapılması gerekenin suç işleyecek olanları yakın takip ederek gelişini zorlaştırmak olduğunu ifade etti.  İncirli, insanların ülkeden göç ettiğini, doğrular yapılmazsa bunun devam edeceğinin kimsenin kalmayacağını belirtti.

ÇAVUŞOĞLU YÜKSEKÖĞRETİM POLİTİKALARI HAKKINDA BİLGİ VERDİ!

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, yükseköğretim politikasıyla ilgili bilgi vererek, 23 aktif üniversite bulunduğunu ve sayının çoğalması değil niteliğin artırılması hedefini dile getirdi.

Çavuşoğlu, Kredi Yurtlar Kurumu’nun ülkeye gelmesi ve öğrencilere burs verilmesinin öğrenci sayısının artmasını sağladığını kaydetti.

Yükseköğrenimin tartışılmasının önemli olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, TÜBİTAK ile protokol imzalandığını ve akademisyenlerin de bundan yarar sağlayacağını belirtti.

Çavuşoğlu, öğrencilerin ikamet sorunlarını çözmek adına atılan adımlara değinerek, emek sarf ettiklerini söyledi.

Kiraların kontrolsüz noktaya taşınmaması için çağrı yaptıklarını dile getiren Çavuşoğlu, ülkeye çeşitli ülkelerden öğrenci geldiğini ve bu kültür buluşmasının zenginlik olduğunu belirtti.

"SORUNLAR ÖĞRENCİ TAKİP SİSTEMİ KURULAMDIĞINDAN!"

Öğrenci takip sistemi kurulamadığından sorunlar yaşandığına değinen Çavuşoğlu, çifte vize uygulamasının bu nedenle ortaya çıktığını ve öğrenci olarak ülkeye gelen bazı kesimlerin bu uygulamaya maruz kaldığını söyledi.

Çavuşoğlu, denetimsizliğin çifte vizeyi getirdiğini, bu uygulamanın da üçüncü ülkelerden gelenlerin sayısında azalma beklendiğini belirtti.

Özlük hakları konusunun da bilinen bir konu olduğunu ve önüne geçmek gerektiğini dile getiren Çavuşoğlu, nitelikli öğretmen ve eğitim için çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.

Çavuşoğlu, YÖDAK’ın görevini yapmasını istediklerini ve üniversitelerin ülkeyi geleceğe taşıması için emek sarf ettiklerini ifade etti.