Altı yaşındaki kızın annesi, yetkililerin Warner Bros. yapım şirketi izin verene kadar talebi işleme koyamayacaklarını, çünkü ismin ticari markasının şirkete ait olduğunu söylediklerini iddia etti.
İngiltere'de altı yaşındaki bir kız çocuğunun pasaport başvurusu, kendisine verilen isim nedeniyle reddedildi.
Altı yaşındaki kıza Game of Thrones'tan esinlenen Khaleesi ismi verilmiş olması reddedilme gerekçesi olarak gösterildi.
İngiltere'nin başkenti Londra'nın batısında bulunan Swindon kentinde yaşayan 39 yaşındaki Lucy, pasaport ofisinin, kızı Khaleesi'nin başvurusunu reddetmesinin ardından İngiliz medya kuruluşu BBC'ye yaşanan karışıklığı anlattı.
Khaleesi ismi, Game of Thrones serisi için geliştirilen kurmaca bir dil olan Dothraki dilinde ‘kraliçe’ anlamına geliyor.
Pasaport yetkilileri, Warner Bros. yapım şirketi izin verene kadar talebi işleme koyamayacaklarını kızın annesi Lucy'e tebliğ etti. Lucy, Khaleesi isminin ticari bir marka olarak şirkete ait olduğunu ve bu yüzden işlem yapılamayacağının kendisine belirtildiğini ileri sürdü.
İngiltere hükümeti'nin resmi internet sitesine göre halkı rencide edebilecek, ticari marka ya da telif haklarını ihlal edebilecek ya da sistemin "teknik nedenlerle kabul edemeyeceği sayı ve sembolleri içeren isimler" pasaportlarda kullanılamayacak isimler arasında yer alıyor.
Paris'teki Disneyland'a gezi planladıklarını söyleyen Anne Lucy, "Birlikte yapacağımız ilk tatilimizi dört gözle bekliyorduk," dedi.
Tatil planını yaparken pasaport ofisinden gelen mektupla şaşkına döndüğünü belirten Lucy, "[Kızımın] isminin Warner Bros. tarafından ticari marka olarak kullanıldığı söylendi. Böyle bir şeyi ilk kez duyuyordum, hayretler içinde kaldım," diye konuştu.
"Kızımın doğum belgesini aldığımda ismi sorun olmadıysa şimdi neden sorun olsun ki?" diyen Lucy'nin şaşırmakta haklı olduğu ortaya çıktı.
Çünkü Khaleesi ismi, Game of Thrones için bir ticari marka olsa da, kişisel isim olarak kullanımının serbest olduğunu ortaya çıktı.
Yetkililer, hata için özür dileyerek bir yanlış anlaşılma olduğunu ve personelin başlangıçta verdiği rehber bilgisinin sadece isimlerini değiştiren kişiler için geçerli olduğunu açıkladı.
Bir İçişleri Bakanlığı sözcüsü, "Başvurunun işleme alındığını teyit ediyoruz ve gecikme için aileden özür dileriz," açıklamasında bulundu.
Anne Lucy ise yaşadığı deneyimi sosyal medyada paylaştığı için durumun çözüme kavuştuğunu savunuyor.
Lucy, "Eğer bunu sosyal medyada paylaşmamış olsaydım, hiçbir şey yapılmayacaktı. Ne yapacağımı bilemeden sıkışıp kalacaktım," dedi.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Sosyal Güvenlik Kurumu'nun verilerine göre, 2023 yılında 709 kız çocuğuna "Khaleesi" ismi verildiği kaydedildi.