İran'da 1 Mart'ta yapılan Parlamento ve Uzmanlar Meclisi seçimlerine katılım, gayri resmi rakamlara göre yüzde 41 seviyesinde kaldı. 

Uzmanlara göre bu, 1979'da gerçekleştirilen İran İslam Devrimi'nden bu yana en düşük katılımlı seçimlerinden biri olarak kayıtlara geçti.

Ülkede 2016 yılında yaklaşık yüzde 62 olan katılım oranı, 2020 Parlamento seçimlerinde yüzde 42,5'e düşmüştü.

ABD'deki üniversite öğrencileri Gazze için açlık grevi başlattı ABD'deki üniversite öğrencileri Gazze için açlık grevi başlattı

Devlet haber ajansı IRNA, resmi olmayan verilere göre seçimlerde 25 milyon civarında vatandaşın oy kullandığını, bunun da yaklaşık yüzde 41'e tekabül ettiğini aktardı.

Kısmi sonuçlar, sertlik yanlılarının 290 sandalyeli Meclis'teki hakimiyetlerini koruyacaklarını gösteriyor. 

Ancak henüz resmi bir sonuç ilan edilmiş değil. 

İçişleri Bakanlığı'nın resmi katılım oranını ve seçim sonuçlarına dair verileri günün ilerleyen saatlerinde açıklayabileceği belirtildi. 

Öte yandan İçişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada, sertlik yanlısı Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin oyların yüzde 82,5'ini alarak Uzmanlar Meclisi'ne yeniden seçildiğini duyurdu.

İran'da, milletvekili seçimleri dört yılda bir, Uzmanlar Meclisi seçimleri ise sekiz yılda bir gerçekleştiriliyor. 

İran Meclisinde bulunan 290 sandalye için ülke genelinde 15 binden fazla aday yarışırken Uzmanlar Meclisindeki 88 sandalye için ise 144 aday seçimlere katılmıştı. 

Editör: Umut Çengi