DÜNYA

İtalya, Arnavutluk ile aceleyle yasa çıkarıyor

İtalya kabinesi, Arnavutluk'la yapılan milyonlarca euroluk tartışmalı göç anlaşmasının uygulanmasının önündeki yasal engelleri kaldırarak, hükümetin göçmenlerin geldiği güvenli ülkeler listesinde değişiklik yapmasına olanak tanıyan bir kararnameyi onayladı.

Roma'daki bir mahkemenin anlaşmaya şüpheyle yaklaşmasının ardından hükümet cumartesi günü, daha önce İtalya'nın Arnavutluk'taki yeni göçmen merkezlerine götürülen 12 kişiyi geri göndermek zorunda kaldı.

Mahkemeye göre göçmenlerin geldikleri ülkeler olan Bangladeş ve Mısır "güvensiz". Mahkeme, bir ülkenin bir bölgesinde bile yaşanan ayrımcılık ve kovuşturmanın, erkeklerin Arnavutluk'a gönderilmesini yasa dışı hale getirebileceğini söyledi.

Diğer Avrupa ülkelerinin de ilgi gösterdiği programa darbe vuran yargıçlar, erkeklerin ülkelerine geri gönderilmeleri halinde şiddet riski altında olduklarına ve bu nedenle sınır dışı edilemeyeceklerine karar verdi.

Göçmenler hafta sonu İtalya'ya geri gönderiliyor.Valeria Ferrario/Copyright {yr4} The AP. All rights reserved

Mahkeme kararının ardından İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, yasal bir çözüm bulmak üzere pazartesi günü kabinesini topladı.

Aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri (FdI) partisine liderlik eden Meloni, hangi ülkelerin güvenli olduğuna yargının değil hükümetin karar vermesi gerektiğini savundu.

Yerel basına göre İtalya Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı hafta sonu yeni bir yasa taslağı hazırladı ve güvenli ülkeler listesinin altı ayda bir güncellenmesini önerdi.

Hükümetin yetkileri arttırılıyor

Mahkemenin kararı, Avrupa Adalet Divanı'nın (ECJ) 4 Ekim'de aldığı bir kararı onadı. FdI partisi, hükümetin kararlarının yargının kararlarından öncelikli olması gerektiğini savunuyor.

Adalet Bakanı Carlo Nordio, "Güvenli ülke tanımı yargıya bırakılamaz. Bu uluslararası hukuk çerçevesinde de olsa siyasi bir karardır," dedi.

İtalya'da aşırı sağcı hükümet ile hukukçular arasında uzun süredir devam eden tartışmanın bir parçası olarak Meloni, mahkemenin göçmenleri iade etme kararının "taraflı" olduğunu söylerken, partisindeki meslektaşları da mahkemelerin "İtalya'nın sınırlarını ortadan kaldırmak isteyen" "siyasallaşmış yargıçlarla" dolu olduğunu iddia etti.

Tiran ve Roma arasındaki anlaşma ile, Arnavutluk'un başkentine yakın bir liman kenti olan Shengjin'de inşa edilen göçmen merkezleri kuruldu.

Meloni ve Arnavut mevkidaşı Edi Rama tarafından geçtiğimiz kasım ayında imzalanan beş yıllık anlaşma uyarınca, İtalyan sahil güvenliği tarafından her ay uluslararası sularda yakalanan 3.000 kadar göçmen Arnavutluk'ta barındırılacak.

Anlaşma, Arnavutluk'un İtalya'ya özel olduğu yönündeki ısrarına rağmen Avusturya, Danimarka, Hollanda ve Almanya'nın da aralarında bulunduğu birçok ülke tarafından ilgiyle karşılandı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen , geçen hafta medya ile paylaşılan bir mektupta, AB üye ülkelerine göçle mücadele için "yenilikçi çözümler" geliştirmelerini önererek, anlaşmaya potansiyel desteğini sundu.

Ancak, herkes bu kadar olumlu tepki vermedi. Roma mahkemesinin cuma günkü kararının ardından İtalyan muhalefeti (Demokrat Parti, Beş Yıldız Hareketi (M5S) ve Yeşiller ve Solcular Birliği) mahkeme kararının planın yasalara aykırı olduğunu ve iptal edilmesi gerektiğini belirtti.