1981 yılında Birleşmiş Milletler’in himayesinde kurulan ve Kıbrıs Türk ile Kıbrıs Rum liderleri arasında varılan anlaşma doğrultusunda faaliyetlerini sürdüren CMP, her iki toplumun kayıp şahıslarının kimliklerini belirleyerek, kalıntılarını ailelerine teslim etmeyi amaçlıyor. Çalışmalar, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun iki kararı çerçevesinde yürütülüyor.

CMP, 2006 yılında başlattığı “Kayıp Şahısların Mezar Yerlerinin Açılması, Kimliklerinin Belirlenmesi ve Kalıntılarının İadesi” projesiyle, kayıp şahısların yakınlarına yıllardır süren belirsizliği sona erdirmeyi hedefliyor. Avrupa Birliği tarafından eş-finanse edilen proje kapsamında önemli ilerlemeler kaydedildi.

1000. toplantıya, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Barış Gücü (UNFICYP) Şefi Colin Stewart, Avrupa Birliği yetkilileri, BM Kalkınma Programı (UNDP) temsilcileri ve CMP’nin üç ofisinden çalışanlar da katılım sağladı. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, CMP’nin yürüttüğü çalışmalara verdikleri desteği yineledi.

Tabipler Birliği: “Kanser, bilinçli mücadele ile kontrol altına alınabilir bir hastalıklar grubu” Tabipler Birliği: “Kanser, bilinçli mücadele ile kontrol altına alınabilir bir hastalıklar grubu”

Liderler, CMP’nin bugüne kadar elde ettiği başarıları memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, kayıp şahısların yakınlarına destek vermeye devam edeceklerini ifade etti. Kamuoyuna çağrıda bulunan liderler, CMP’nin resmi listesinde yer alan kayıp şahıslar hakkında bilgi sahibi olanların yetkililere başvurmasını istedi.

Bugüne kadar, her iki toplumdan toplam 1.052 kayıp şahsın kimlik tespiti yapılarak ailelerine teslim edildi ve cenaze törenleriyle defnedildi. CMP, kayıp şahısların kimliklendirilmesi ve kalıntılarının iadesi sürecinde bağışçılardan aldığı desteğin önemine vurgu yaparak, bu ortak çabanın devam edeceğini belirtti.