Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) 2016 yılı Ekim ayı Hayat Pahalılığı’nın yüzde 1.17 oranında arttığını açıkladı.

Bu bağlamda Tüketici Fiyatları Endeks’inde yer olan 12 ana grubun, 9‘unda artış, 3’ünde ise azalış meydana geldi.

Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) 2016 yılı Ekim ayı Hayat Pahalılığı oranı / Enflasyon Rakamlarını açıkladı.

DPÖ Müsteşarlığı tarafından yapılan açıklamada; 2016 yılı Ekim ayı Enflasyonu (Tüketici Fiyatları Genel Endeksi) bir önceki aya göre yüzde 1.17, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5.85 ve bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 6.23 oranında arttı.

Bir önceki aya göre, endekste kapsanan 257 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 83 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

En yüksek fiyat artışı gösteren ilk üç mal; yüzde 51.53 ile Ayva, yüzde 40.02 ile Kazak -Yünlü  (Çocuk İçin) ve yüzde 37.41 ile Pantolon Gabardin (Erkek İçin) oldu.

Öte yandan en yüksek fiyat düşüşü gösteren ilk üç mal ise; yüzde 39.15 Limon, yüzde 32.48 Ispanak ve yüzde 29.75 Roka oldu.

EN YÜKSEK ARTIŞ GİYİM VE AYAKKABIDA

Ana mal gruplarına göre bir önceki aya göre değişim oranları ise şöyle gerçekleşti:

“Giyim ve Ayakkabı ana grubunda yüzde 14,88 artış, Mobilya Ev Aletleri ve Ev Bakım Hizmetleri ana grubunda yüzde 1,78 artış, Ulaştırma ana grubunda yüzde 1,44 artış, Eğitim ana grubunda yüzde 0,98 artış, Sağlık ana grubunda yüzde 0,33 artış, Konut, Su, Elektrik, Gaz ve Diğer Yakıtlar ana grubunda yüzde 0,22 artış, Haberleşme ana grubunda yüzde 0,13 artış, Eğlence ve Kültür ana grubunda yüzde 0,09 artış, Gıda ve Alkolsüz İçecekler ana grubunda yüzde 0,05 artış, Çeşitli Mal ve Hizmetler ana grubunda yüzde 0,47 azalış, Lokanta ve Oteller ana grubunda yüzde 0,16 azalış, Alkollü İçecekler ve Tütün ana grubunda yüzde 0,10 azalış.”

En yüksek artışın giyim ve ayakkabı ana grubunda gerçekleştiğine dikkat çekilen açıklamada, mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetleri ana grubunda klima, buzdolabı, elektrikli mutfak robotu fiyatlarındaki yükselişler nedeniyle artış meydana geldi.

Fiyatlardaki diğer değişiklikler ise şöyle:

“Ulaştırma ana grubunda Araba Yıkatma (İşçilik Ücreti), Otomobiller,  Akaryakıt  fiyatlarındaki yükselişler nedeni ile artı değer yaratmıştır. Eğitim'de Özel Üniversite Ücreti; Sağlık'ta Doktor Muayene Ücreti; Konut, Su, Elektrik, Gaz ve Diğer Yakıtlar'da Fayans, Belediye Su Faturası , Pencere (PVC); Haberleşme'de Cep Telefonu , Cep Telefonu Bataryası, Telsiz Telefon; Eğlence ve Kültür'de  Televizyon (LCD) Bakım ve Tamiri, Pastel Boya,  Bilgisayar Masa Üstü; Gıda ve Alkolsüz İçecekler'de Toz Şeker , Bal Süzme, Patates, Taze Sebzelerdeki artışlar bu ana gruplarda artı değer yaratmıştır.

En yüksek düşüş gösteren ise Çeşitli Mal ve Hizmetler ana grubu olmuştur. Çeşitli Mal ve Hizmetler'de Tuvalet Kağıdı, Tuvalet ve Güzellik Sabunu, Altın; Lokanta ve Oteller'de Otel Ücreti; Alkollü İçecekler ve Tütün'de Rakı, Viski fiyatlarındaki indirimler nedeniyle bu ana gruplar eksi değer göstermiştir.

Ekim ayında endekse yansıyan Dolar ve Euro döviz kurlarının aylık ortalaması artı iken, Sterlin döviz kuru ortalaması eksi olmuştur.”

Editör: TE Bilisim