"Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Uyuşturucu ile Mücadele Strateji Belgesi ve Eylem Planı 2024-2025" Toplantısı, Acapulco Hotel'de gerçekleştirildi. Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu’nun düzenlediği toplantıda, uyuşturucu ile mücadelede karşılaşılan zorluklar ve yapılması gerekenler tartışıldı.

KAPSAMLI BİR STRATEJİ GELİŞTİRİLİYOR

Toplantıda konuşan Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Teyfide Tecel Hatipoğlu, KKTC’nin uyuşturucu ile mücadelede etkin bir politika belirlemek amacıyla geniş kapsamlı bir strateji geliştirdiğini söyledi. Bu stratejinin, koordinasyon, arz ile mücadele, talep azaltımı, uluslararası ilişkiler, izleme ve değerlendirme ile iletişim gibi unsurları içerdiğini belirten Hatipoğlu, kamu kurumları, yerel yönetimler, üniversiteler ve sivil toplum örgütlerinin desteğiyle oluşturulacağını vurguladı. Hatipoğlu, stratejinin 2024 yılının ilk yarısında başlatıldığını ve yıl sonuna kadar tamamlanarak yürürlüğe girmesinin planlandığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Girne Avcılık ve Atıcılık Spor Kulübü başkanı ve üyelerini kabul etti Cumhurbaşkanı Tatar, Girne Avcılık ve Atıcılık Spor Kulübü başkanı ve üyelerini kabul etti

"TÜRKİYE TECRÜBELERİNİ PAYLAŞIYOR"

TC İçişleri Bakanlığı Kaçakçılık İstihbarat, Harekat ve Bilgi Toplama Daire Başkanı Levent Gazi Kurtoğlu, toplantıda Türkiye’nin uyuşturucu ile mücadeledeki deneyimlerinden örnekler sundu. Kurtoğlu, strateji ve eylem planının önemine dikkat çekti.

TC İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü 1. Sınıf Emniyet Müdürü Soner Yıldırım ise, hazırlanmakta olan strateji ve eylem planının, uyuşturucu ile mücadelede sürdürülen kararlı adımları daha da ileriye taşıyacağını belirtti. Yıldırım, bu belgenin bilimsel veriler ışığında hazırlanarak, elde edilen bilgi ve tecrübelerin paydaş kurumlarla paylaşılacağını ve önemli bir yol haritası oluşturacağını söyledi.

NARKOTİK MÜDÜRÜ KIROK:"Bağlılık ve arz ile mücadele"

Polis Basın Subaylığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürü Turgay Kırok, konuşmasında uyuşturucu ile mücadeleyi iki ana başlıkta ele aldıklarını belirtti: bağımlılıkla mücadele ve arz ile mücadele. Bağımlılıkla mücadelede hastaların rehabilitasyonu, arz ile mücadelede ise kaçakçılık ve yasa dışı ticaretin önlenmesinin öncelikli olduğunu vurguladı.

Kırok, uyuşturucu ticaretinin terörizm gibi organize suçların finans kaynağı olduğunu ifade ederek, "Uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadele değil ancak savaş olur." dedi. Kırok, Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü olarak her yıl 30'dan fazla farklı ülkeden uyuşturucu ticareti yapan zanlı tespit ettiklerini ve bu durumun uyuşturucu ticaretinin küresel bir sorun olduğunu gösterdiğini belirtti.

NARKOTİK DEDİKTÖR KÖPEKLERİN SAYISI 12'YE ÇIKTI

Son iki yıl içinde narkotik dedektör köpek sayısını 12’ye çıkardıklarını belirten Kırok, bu köpeklerin uyuşturucu tacirlerinin korkulu rüyası haline geldiğini söyledi. Kırok, ülkeye uyuşturucu sokmama konusunda kararlı olduklarını belirterek, Güney Kıbrıs üzerinden yapılan transferleri engellemek için Gümrük ve Rüsumat Dairesi ile iş birliği içinde çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

"TEK YOLU BİRLİKTE SAVAŞMAK"

Uyuşturucu ile mücadelede paydaş kurumlara yönelik eğitimlerin önemine vurgu yapan Kırok, bu eğitimlerin kısa sürede sonuç verdiğini görmekten duydukları memnuniyeti dile getirdi. Kırok, uyuşturucu tacirlerine karşı başarılı olmanın tek yolunun birlikte savaşmaktan geçtiğini belirterek, tüm paydaşları iş birliğine davet etti.

Editör: E. Ç.